EL COMERÇ DE CASA

Consells per llegir la factura de la llum i estalviar energia

Com es pot fer un ús de l'energia més eficient?


  • Comparteix:

Imatge de la xarxa d'electricitat / Foto: Pixabay

Imatge de la xarxa d'electricitat / Foto: Pixabay

L'increment del preu de l'energia -tot i la moderació d'aquest cap de setmana- ha creat molta preocupació, i més quan és fa difícil fer una lectura real de la factura i desgranar d'on surt tot el que es paga. Per això, des de l'Ajuntament de Sant Cugat, es recomanen alguns consells que serveixen per estalviar energia i fer-ne un ús més eficient, així com per conèixer els conceptes més importants a tenir en compte de la factura de la llum.

Què podem fer per estalviar energia?
- Electrodomèstics:
  • Separar el frigorífic de la paret i allunyar-lo del focus de calor o de la radiació solar directa.
  • Per cuinar, va bé utilitzar l'olla a pressió, ja que consumeix menys energia i estalvia molt de temps.
  • Després del frigorífic i el televisor, la rentadora és l'electrodomèstic que més energia consumeix, entre el 80 i el 85% d'energia que utilitza és per escalfar l'aigua, per la qual cosa és molt important rentar, sempre que es pugui, amb els programes de baixa temperatura.


  • - Banys:
  • Per a la dutxa, és millor utilitzar capçals de baix consum, gasten la meitat d'aigua i, per tant, també d'energia.
  • Un truc per no gastar més del necessari en l'ús del vàter és col·locar una ampolla de plàstic plena d'aigua al dipòsit. D'aquesta manera, s'estalvia l'equivalent a la capacitat de l'ampolla cada vegada que es tiri de la cadena.


  • - Calefacció:
  • Tot i que la sensació de confort sigui subjectiva, es pot assegurar que, a l'hivern, una temperatura entre 19ºC i 21ºC és suficient per a la majoria de persones. A la nit, n'hi ha prou amb una temperatura de 14ºC a 16ºC.
  • La temperatura a la qual es programa la calefacció condiciona el consum d'energia del nostre sistema de calefacció. Per cada grau que s'augmenta la temperatura, s'incrementa el consum d'energia aproximadament en un 7%.
  • Entre el 25% i el 30% de les nostres necessitats de calefacció són degudes a les pèrdues de calor que s'originen a les finestres. És aconsellable revisar i millorar els aïllaments en cas que es detectin deficiències en els mateixos.


  • - Il·luminació:
  • És aconsellable substituir les bombetes incandescents per llums de baix consum. Per un mateix nivell d'il·luminació, s'estalvien fins a un 80% d'energia i duren fins a vuit vegades més.


  • Com llegir la factura de la llum?
    Abans de tot, per saber si en aquesta ocasió la pujada de la llum tindrà un cost més elevat, s'hauria de mirar el tipus de contracte que es té. Si el contracte és de lliure mercat, la pujada gairebé no es notarà, ja que existeix un preu fix pactat o una tarifa plana. En canvi, afectarà notablement les persones que tinguin una tarifa regulada o PVPC (Preu voluntari del petit consumidor).

    A la factura de la llum es poden observar quatre apartats importants:

    Dades de l'empresa i identificatives de la factura
    El primer que es veu a la part superior de la factura és l'empresa que ven l'electricitat. A continuació, trobem les dades identificatives de la factura. En aquest apartat es veuen les dades de la factura i es pot trobar: el número d'identificació fiscal, i altres dades com la data d'emissió, el període de facturació i les dades de pagament. A més, també apareixen les dades personals del titular del contracte.

    Imatge d'una factura de la llum / Foto: Endesa
    Imatge d'una factura de la llum / Foto: Endesa


    Resum de la factura i dades de pagament
    En aquest apartat es detalla la potència d'electricitat contractada, que equival a l'import fix que es paga i el consum que és l'import variable segons la despesa d'electricitat i el preu que es tingui fixat i els descomptes aplicats, si es tenen. També s'indica l'impost d'electricitat i els impostos indirectes, on esta inclòs el 21% d'IVA, a més d'altres possibles conceptes, com el lloguer del comptador.

    La informació del consum elèctric i d'anys anteriors
    Queden reflectits els detalls específics de la factura on es pot veure la informació sobre el subministrament i les dades econòmiques. Apareixen les dades del titular, el punt de subministrament, el producte i la potència contractada, la informació de la comercialitzadora i la distribuïdora, el Codi Unificat de Punt de Subministrament, que és l'identificador del contracte amb l'operadora, i la data de finalització de contracte, la qual es renova automàticament. Pel que fa a les dades econòmiques, en la factura es pot veure la lectura del comptador actual i el consum durant el període establert a més d'altres lectures anteriors. També queda detallat el consum mitjà diari i un gràfic amb l'evolució del consum en els darrers mesos.

    Imatge d'una factura de la llum / Foto: Endesa
    Imatge d'una factura de la llum / Foto: Endesa


    El destí de l'import de la factura
    L'últim apartat important que s'ha de tenir en compte és la destinació de l'import de la factura. En aquest punt, s'informa on es destina l'import que es paga a cada factura. Apareixen els costos regulats on es poden veure els incentius a les energies renovables, costos de transport i distribució i el dèficit de la tarifa. També es fa referència als impostos aplicats i la producció d'energia, és a dir, els ingressos que percep la companyia contractada.

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.