ESPECIALS

UNIPAU (Universitat Internacional de la Pau)

Cal mirar l'Amèrica Llatina com a exemple per desenvolupar noves polítiques

El president de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), Arcadi Oliveres, considera que cal obrir els ulls davant de noves maneres de fer política i economia que estan sorgint a l'Amèrica Llatina.

Passos per aconseguir reconeixement dels pobles indígenes a Llatinoamèrica

L'ascendència i conversió dels pobles indígenes de l'Amèrica Llatina a les quotes de poder és un 'fenomen imparable', segons el doctor en Dret Internacional per la Universitat de Deusto, Felipe Gómez. No obstant això, Gómez, que ha participat al curs d'estiu de la Unipau, ha subratllat que encara hi ha un llarg camí per recórrer, ja que hi ha una oposició política ferma que s'hi resisteix i les elits econòmiques tampoc no estan disposades a cedir. Els reptes d'aquestes comunitats passen, a més, per una major cohesió interna, la pròpia gestió dels seus recursos naturals i el seu reconeixement.

La lluita ciutadana contra la violència tanca el curs de la Unipau

El darrer dia del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) parlarà de com està reaccionant la ciutadania de l'Amèrica Llatina a la violència i la vulneració dels drets humans a través de tres xerrades. A la tarda tindrà lloc la cloenda amb la presentació de les conclusions del curs, una conferència a càrrec del president de la Unipau, Arcadi Oliveres, i un concert del Cor Aglepta.

La seguretat privada a l'Amèrica Llatina i la corrupció passegen de la mà

L'Amèrica Llatina s'enfronta a una creixent privatització de la seguretat que, en moltes ocasions, va lligada a una alta corrupció i a una gran penetració d'aquests cossos en la política. Això posa en qüestió el paper dels cossos de seguretat públics i fa que sorgeixin organitzacions veïnals que vetllen per la seguretat de les seves zones, derivant, moltes vegades, en un augment de la criminalitat. Així ho ha exposat l'investigador de l'Institut d'Estudis Llatinoamericans d'Hamburg del German Institute of Global and Area Studies, Otto Argueta, que ha participat en una conferència del curs d'estiu de la Unipau.

Colòmbia i el seu conflicte armat, a debat a la Unipau

Colòmbia viu amb la presència contínua de 'diverses violències', focalitzades en l'exclusió social, una crisi econòmica permanent d'aquest estat, desplaçaments, narcotràfic i conflictes armats. El doctor en Història Contemporània per la Universitat de Granada, José Ángel Ruiz Jiménez, que ha participat en el curs d'estiu de la Unipau, ha destacat que cal trencar amb la violència estructural, que és la que fa sorgir la violència directa i permet que aquesta es perpetui. A més, ha remarcat que Colòmbia és el país del món amb una societat civil més activa, però ha lamentat la seva poca capacitat d'influència en les decisions dels governs.

Aconsegueix els vídeos de Cugat TV en DVD

Mira el catàleg de la Botiga de cugat.cat