Bet Segarra: 'Ara les noies som qui estem destacant i donant nom al Rugby Sant Cugat'

La jugadora del club blau-i-negre i internacional amb la selecció espanyola analitza la seva trajectòria i la situació del sènior femení


  • Comparteix:

La jugadora del Ruby Sant Cugat Bet Segarra / Foto: Guillem Babitsch

La jugadora del Ruby Sant Cugat Bet Segarra / Foto: Guillem Babitsch

Amb 19 anys, la santcugatenca Elisabet Segarra va decidir emprendre un camí que mai no hauria imaginat: començar a jugar a rugbi. Cinc anys més tard, Segarra juga al primer equip femení del Rugby Sant Cugat a la Divisió d'Honor Catalana i a la Divisió d'Honor B estatal i ha estat convocada amb la selecció espanyola. En una entrevista al magazín de Ràdio Sant Cugat 'Sant Cugat a Fons', la jugadora del club blau-i-negre fa un repàs a l'actualitat de l'equip i del seu pas per la selecció i s'atreveix a fer una aposta de cara al futur: en dos anys, jugar a la màxima competició estatal amb el Rugby Sant Cugat.

ESCOLTA-HO

Quan vas començar a jugar a rugbi i per què et vas decidir per aquest esport?
Vaig començar fa cinc anys, quan en tenia 19. Jo havia jugat a bàsquet tota la meva vida fins que vaig fer una aturada. Tota la meva família havia jugat a rugbi i el meu avi havia entrenat. Jo pràcticament ni sabia que existia. Els meus cosins i una amiga del poble jugaven a rugbi aquí a Sant Cugat i em van dir que podria jugar-hi. Tot i que mai m'ho hauria imaginat, vaig començar i aquí estic amb ganes de mes.

Com va ser el teu debut internacional?
A mi em van cridar per primera vegada amb la selecció el març de l'any passat. Jo no sabia fins on podia arribar, però una vegada estàs a la concentració i ho tens davant t'ho acabes creient.

Jugar a nivell internacional suposa un gran canvi?
Sí. Coneixes els equips perquè et diuen contra qui et toca i mires el partit anterior que ha jugat i així veus com juguen les rivals, però no saps res més.

Com és jugar amb altres jugadores de l'Estat de primer nivell?
La majoria de jugadores que hi ha a la selecció estan a la Divisió d'Honor, la categoria absoluta. Quan jugues amb elles es nota. Juguen a França, a Anglaterra... tot és molt més ràpid i dinàmic. T'has d'anar adaptant, però això és el que et fa créixer.

Com t'imaginaves el teu debut?
A la concentració van 26 jugadores de les quals acabaran jugant el partit 23. Quan em van dir que estava a la llista de les 23 jugadores vaig començar a pair-ho perquè no volia estar tan nerviosa perquè volia estar a l'altura. Jo sabia que si el partit es posava complicat com es va posar els minuts que em donarien serien pocs. Vaig repassar les jugades, vaig repassar tot el que havia de fer i vaig dir 'ara el que sàpiga fer és el que hi ha'.

Quan entres a la llista de 23 jugadores jugues segur?
Hi ha a vegades que no acabes jugant. Jo vaig acabar jugant sis minuts. Les 23 que estan convocades és perquè puguin jugar i és un esport de contacte en el qual et pots lesionar. De fet, al partit contra Escòcia es van lesionar jugadores dels dos conjunts, per tant sempre cal tenir jugadores a la banqueta.

Vas poder seguir el partit del Rugby Sant Cugat en el seu debut a la Divisió d'Honor B?
Sí, just dissabte teníem la tarda lliure i després de dinar vaig marxar a veure el Sant Cugat. Em va fer molta ràbia, realment. El partit va començar molt ajustat i vam començar perdent, però al final vam remuntar-ho molt bé. Em va fer molta ràbia perquè jo també volia celebrar aquesta victòria després de tant de temps intentant guanyar el BUC. Estic molt orgullosa de l'equip.

Quin creus que és el teu futur amb la selecció?
Espero tornar. Seguiré entrenant i treballant per això, però no ho puc assegurar.

Els Jocs Olímpics estan descartats per a la selecció?
Als Jocs només va la selecció a 7, i a l'estiu ja va quedar fora. Ara el rugbi a 15 treballa per al Mundial del 2021 a Nova Zelanda, que seria el gran repte.

El rugbi femení ha anat guanyant adeptes. Estem davant d'un important creixement?
Jo crec i espero que sí. Amb el poc temps que porto ja estic veient un creixement i crec que això és gràcies, per exemple, a ràdios, diaris i més que cada vegada li donen més protagonisme. La selecció també és un punt fort. Quan comences saps que hi ha una selecció a la qual donen molt protagonisme, fa molts actes per donar-se a conèixer i cada vegada va creixent més.

Què es necessita per jugar a rugbi?
Qualsevol persona amb qualsevol físic pot jugar a rugbi. És la sort que tens. Tens 15 jugadores i pots tenir tot tipus de físic. Pots ser més petita, més alta i córrer igual. Tothom té el lloc en aquest esport.

Enguany disputeu la Divisió d'Honor B. Quin és l'objectiu?
Nosaltres sempre hem apuntat el més alt possible. Sabíem que, dels equips que som a la competició, alguns els podíem disputar i acabar guanyant o perdent, alguns sabem que podem guanyar-los i els altres sabem que està complicat. El BUC estava entre aquests equips que no sabíem què passaria, i més després de tantes derrotes contra ells. Això ens ha motivat i ara tenim ganes de guanyar la resta d'equips.

T'hauries imaginat mai jugar la Divisió d'Honor B?
És pel que lluitem, per anar creixent cada any, cada vegada aconseguir més coses i a curt termini estar a la màxima divisió estatal.

Us dona la sensació que esteu al mateix nivell que els nois?
Nosaltres ara som les que estem donant molt de protagonisme al club. Els nois també perquè estan a una bona categoria i segueixen competint, però ara les noies som les que estem destacant i donant nom al club. Cada vegada hi ha més nivell, cada vegada som més noies que estem treballant per al grup de la selecció.

Fins a quin punt creus que l'Albert Casorrán, l'entrenador, té protagonisme en tot això?
El treball de l'entrenador és sempre molt important, i el Caso sap fer-ho molt bé. Sap cuidar les seves jugadores i està gestionant molt bé el grup.

Des del punt de vista personal, què suposa jugar a rugbi a l'alt nivell?
Jo ho porto com quelcom normal. Vull seguir treballant i ho veig com una cosa que m'estic guanyant amb el meu treball i esforç. Al rugbi, tothom s'ho guanya així. No només juguem a rugbi, fem una família amb tots els equips. Nosaltres en una setmana amb la selecció espanyola hem aconseguit fer un grup molt bonic.

Què suposa per a tu, a nivell de sacrifici personal?
És complicat. Ara intento anar al gimnàs gairebé cada dia, i no només és treball de gimnàs, és també treball de camp. Has de treballar el físic, has de córrer, has d'entrenar les habilitats al camp... Ara vaig amb moltes ganes, però és el que m'agrada.

La Bàrbara Pla és una jugadora que va passar pel Rugby Sant Cugat. És el vostre mirall?
Jo crec que al final totes les jugadores que estan a dalt són un mirall i un exemple del treball i el sacrifici que s'ha de fer. És una jugadora que ja té els seus anys i segueix al màxim nivell. És el mirall de l'esforç i el sacrifici que es fa.

De cara al futur com t'imagines el Rugby Sant Cugat? Es pot arribar a tenir un planter íntegrament femení?
Sí, jo crec que sí. Cada vegada hi ha més noies i estem creixent més, i això fa que les de baix es motivin més. Nosaltres ens posem de meta estar a la Divisió d'Honor en dos anys. A la Divisió d'Honor B només es juguen set partits i ja n'hem guanyat un, mai se sap què pot passar.

Heu notat l'augment del públic?
Moltíssim. Sempre et motiva molt tenir un suport a la graderia. Tu estàs al camp i escoltes a la gent animar i penses que ho has de petar.

Quan acaba la Divisió d'Honor B?
Els partits de la primera fase acaben la primera o segona setmana de març. Llavors l'últim cap de setmana de març es juguen les semifinals i la final.

I quina previsió hi ha amb la selecció?
A curt termini, hi ha una altra concentració la primera setmana de març que serà més gran, de 32 jugadores, que servirà per treballar l'aspecte físic. Ja veurem si em convoquen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.