Batllori, una biblioteca del segle XXI


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 30/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta setmana hem posat en marxa la nova biblioteca Miquel Batllori al barri de Volpelleres. És un nou concepte de biblioteca, una biblioteca tecnològica que vol ser un punt d'inflexió entre la biblioteca clàssica, aquella que prové del grec 'biblion' (llibre) i 'tekes' (caixa), i les noves formes d’aprenentatge i d’accés al coneixement a partir de les TIC (les tecnologies intel·ligents de comunicació).

Avui el coneixement ja no està en els llibres o enciclopèdies en format paper, sinó que es troba a Internet, en format digital i accessible des de qualsevol indret del món, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. Els préstecs de llibres i l'accés a documentació de forma física a les biblioteques no para de baixar a Catalunya. No només passa aquí, és una tendència mundial. Aquest fet obliga a les biblioteques a repensar-se i adaptar-se als nous temps i això és el que hem fet a Sant Cugat amb la nova biblioteca Miquel Batllori.

La biblioteca compta amb un 'living lab' creat amb la col·laboració del Centre de Visió per Computador (CVC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest espai oferirà un entorn d'experimentació tecnològica per a investigadors, que estarà obert a la ciutadania i que persegueix l'objectiu de continuar posicionant la ciutat com una 'smartcity' de referència a Catalunya.

A banda del 'living lab', la Biblioteca Miquel Batllori disposa de vuit espais més, repartits en més de 1.000 metres quadrats de superfície: una sala polivalent, una zona de lectura, una àrea d'audiovisuals, una àrea de premsa, un espai infantil i un per joves, una aula de suport i una de formació.

Les biblioteques han de deixar de ser aquells llocs tancats, silenciosos i plens de prestatgeries de llibres que ja ningú consulta, per passar a ser espais oberts de dinamització de les noves formes d'aprenentatge i coneixement. I per començar, potser hauríem de deixar dir biblioteques per passar a anomenar-les 'sapienteques', un terme que honraria encara més la figura del pare Miquel Batllori, un dels grans savis catalans del segle XX.

JORDI PUIGNERÓ és regidor de CiU i membre de l'executiva comarcal de CDC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.