Com som o com ens veiem


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 9/oct/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa pocs dies hem conegut els resultats de l'Observatori Sociològic d'aquest any. Es tracta d'una eina estadística que ens permet copsar la realitat social de la nostra ciutat i comparar-la amb els resultats d'altres anys. D'aquesta comparació podríem dir que no passen grans coses a Sant Cugat o, almenys, que no són percebudes per la majoria de la ciutadania. Amb tot, voldria destacar-ne algunes dades:

Malgrat en les darreres eleccions Sant Cugat va votar independència a tort i a dret, aquest fet ocupa el lloc número 4 en la preocupació dels ciutadans i ciutadanes quan se'ls pregunta per Calalunya. I si parlem de com els preocupa la política a casa nostra, aleshores ens n'anem al número 12.

Pel que fa a la situació econòmica, la majoria de persones la considera dolenta o molt dolenta, encara que només un 25% sap d'algú proper que ha perdut la feina. Hi ha, també, una sèrie de paràmetres importants que empitjoren: els problemes pel pagament del lloguer o de la hipoteca, pel pagament les despeses d'alimentació i neteja, i la dificultat per afrontar una despesa imprevista.

Un altre aspecte decebedor és la poca coneixença que té el personal dels temes culturals: més d'un 70% no sap de l'existència de la nova biblioteca de Volpalleres ni del centre d'art Can Maristany i una gran majoria no sap què és Sant Cugat Experience, ni coneix la programació cultural de petit format, la que es fa als Centres Polivalents de la ciutat, ni molt menys sap de què va això del festival Fescamp. No sabem què passaria si es preguntés per la Casa Aymat o pel mateix museu del Monestir o, fins i tot, per les exposicions temporals que es fan a la Casa de Cultura. Però molt em temo que els resultats no serien massa diferents.

I un altra dada sorprenent. Ens omplim la boca de dir que Sant Cugat té un teixit associatiu molt ric i variat, però vet aquí que només un 23% de la gent pertany a alguna associació. Potser aquest fet explica moltes coses respecte a la vitalitat de les nostres associacions.

I una altra dada també estranya: en un municipi amb tanta criatura un 63% no coneix les escoles bressol o potser és que van fer les enquestes a persones que ja no les necessiten.

I ja per acabar, constatar el que ja sabem de sempre: que una gran majoria de persones enquestades està encantada de viure a Sant Cugat, té un fort sentit de pertinença i es declara ideològicament d'esquerres o de centre-esquerra. Com en cada edició una es lamenta que no hi hagi una addenda que demani aclarir què entén cadascú per ser d'esquerres. Segur que ens emportaríem alguna sorpresa.

ROSER CASAMITJANA és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.