La defensa del la nació catalana: una qüestió ètica


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 23/nov/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Vivim un temps de convulsió política que de vegades ens pot portar a perdre referents i a un cert estat de confusió mental, com la que viuen per exemple partits com Unió Democràtica, el Partit dels Socialistes i Iniciativa. El moviment catalanista és un moviment transversal que té en comú la defensa de l'existència de la nació catalana. Això òbviament pot passar per la defensa de múltiples formes d'organització política: estat propi, estat federal, confederal i, fins i tot, estat de les autonomies. Malgrat tot hi ha una línia vermella: ser catalanista és incompatible amb una forma d'estat que tingui com a objectiu l'assimilació de la nació catalana i la seva desaparició.

Amb l’adveniment de la democràcia es va obrir un moment d’esperança, quan la nova constitució espanyola reconeixia l'existència de nacionalitats històriques. Ràpidament, però, es va veure que Espanya negava la validesa de la seva constitució, assimilant el concepte de nacionalitat a regió. I ací estem, enganxats en el mateix lloc des de fa tres segles, amb una incapacitat total d’Espanya de donar sortida políticament a aquesta realitat.

L'objectiu de la nació espanyola (abans castellana) segueix essent l’assimilació i la desaparició de la nació catalana. La nació catalana existirà mentre existeixi una sola persona en el món que se senti catalana, no en el sentit d’habitant d’una àrea geogràfica, com Inés Arrimadas o com Albiol, sinó en el sentit de pertinença a un grup que comparteix una cultura comuna. Per això, tant se val si hi ha un 47% o un 70% de catalans en el Principat de Catalunya, Tenim dret moral a existir. Tenim dret moral a usar la nostra llengua en qualsevol situació. Tenim dret a que la nostra llengua sigui utilitzada en tots els escenaris de representació política: regionals, estatals o europeus. Tenim dret moral a que la nostra llengua no sigui perseguida, i que sigui ensenyada a les escoles, i tenim dret moral a disposar d’una capacitat legislativa i una organització política que ens asseguri la supervivència com a nació.

La qüestió d’aquests reconeixement és ètica i no merament organitzativa. Qui s’oposa a aquests drets adopta una actitud èticament reprovable, perquè nega a altres essers humans uns drets que s’atorga per a ell. D’això va aquesta pel·lícula. És una qüestió ètica i no només d’interessos. Matar, robar, violar, aniquil·lar el proïsme és èticament reprovable encara que vagi a favor dels nostres interessos.

LLUÍS MONT é cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.