La Comissió de la Dignitat anuncia noves accions per al retorn dels 'papers de Salamanca' pendents


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu dels 'papers de Salamanca' ubicats ja a l'ANC

Imatge d'arxiu dels 'papers de Salamanca' ubicats ja a l'ANC

La Comissió de la Dignitat anuncia noves accions per al retorn dels 'papers de Salamanca' que queden pendents. En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha lamentat la paràlisi en la remesa, que inclou documentació de particulars, de la Generalitat i d'ajuntaments catalans.

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat, espera aquesta darrera remesa. Fins ara, s'ha restituït el 95,6% del total d'arxius i documents rebuts per la Generalitat. La darrera entrega va ser fa un any a 50 propietaris.

Cruanyes, però, ha advertit que hi ha una sèrie de documentació que hauria d'haver estat transferida a Catalunya, perquè es va acordar a les comissions mixtes i que el govern actual la va complir en part, a més de documentació de la Generalitat i dels ajuntaments de Catalunya. El portaveu de la Comissió de la Dignitat ha explicat que des de la darrera remesa no ha arribat ni s'ha mogut res més.

Josep Cruanyes

Des de l'última remesa no ha arribat ni s'ha mogut res més. Això no pot ser, s'ha de resoldre.


Per això ha anunciat que faran noves accions per al retorn dels 'papers de Salamanca', sense concretar encara en què consistiran.

Josep Cruanyes

Tant els arxius de Salamanca com els arxius militars i la documentació dels ajuntaments de Catalunya s'han de retornar. Farem accions per resoldre-ho definitivament.


La Comissió de Cultura del Congrés espanyol va tirar enrere l'abril passat la proposició no de llei d'ERC perquè el govern estatal procedís a la devolució 'immediata' dels 'papers de Salamanca' a 43 municipis del país, entre ells Sant Cugat, i als departaments de justícia. Els vots en contra del PP i Cs van tombar la proposta, que recollia que no s'ha efectuat cap entrega des de la ciutat castellana des del 2011.

Perdó per l'afusellament de Companys
En la mateixa entrevista, el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha exigit a les autoritats militars espanyoles a Catalunya que demanin perdó i assumeixin responsabilitats per l'afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys. Cruanyes ha recordat que l'Estat espanyol té una cosa pendent i és 'fer un acte oficial de demanar perdó i en aquest sentit assumir la seva responsabilitat per l'assassinat de Companys'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.