Els grups municipals analitzen l'acord del consell de ministres d'intervenció de la Generalitat


  • Comparteix:

La mesura preveu el cessament del president, el vicepresident i tots els consellers de la Generalitat / Foto: ACN

La mesura preveu el cessament del president, el vicepresident i tots els consellers de la Generalitat / Foto: ACN

Cugat.cat recull les reaccions dels portaveus dels grups municipals sobre la proposta del govern espanyol per aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola. L'acord, pendent de l'aprovació al Senat, preveu la cessió de l'executiu català i la convocatòria d'eleccions, entre d'altres.

El president del PDeCAT, Eloi Rovira, s'ha mostrat indignat per la proposta del govern espanyol i ha demanat confiança en la decisió que prengui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Eloi Rovira

Estem indignats perquè sempre hem manifestat la nostra voluntat de diàleg i sabem que ells tenien clar aplicar la mesura i una estratègia definida des de fa temps. És indignant que al segle XXI tinguem presos polítics i l'autonomia intervinguda. Ara esperem què proposa el president de la Generalitat.


La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, assegura que es tracta d'un 'cop d'Estat encobert' i espera una resposta internacional. Si no arriba, Gibert fa una crida perquè la ciutadania catalana 'es tuteli els seus propis drets' de forma 'organitzada i massiva'.

Núria Gibert

És un cop d'Estat encobert. Nosaltres sabíem i hem estat prevenint tot el que hem pogut de la reacció furibunda de l'Estat, però això passa totes les línies vermelles en termes de democràcia. Esperem una reacció inequívoca a àmbit internacional i, si no hi és, haurem de ser nosaltres qui ens tutelem els nostres drets.


Contràriament, el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha qualificat la mesura com a 'correcte' i 'necessària' per 'restituir la democràcia' a Catalunya.

Aldo Ciprian

Era necessari restituir la democràcia a Catalunya després de perdre-la en el cop d'Estat del 6 i 7 de setembre al Parlament. Puigdemont i Junqueras han despreciat la majoria de catalans i creiem que són necessàries unes noves eleccions que no enfrontin els catalans ni entre ells ni contra la resta d'espanyols. Necessitarem un temps per recuperar-nos de les ferides de responsabilitat secessionista.


En canvi, la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha titllat els actes del govern espanyol de 'cop d'Estat'. Ingla ha fet aquestes declaracions des de la manifestació a Barcelona per la llibertat dels presidents empresonats d'Òmnium Cultural i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Mireia Ingla

És un fet impensable, sense precedents a la història democràtica d'Espanya i de la Unió Europea. Avui s'ha declarat un cop d'Estat contra les institucions catalanes mentre Jordi Sànchez i Jordi Cuixart continuen a la presó per raons polítiques.


De la seva banda, el portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha explicat que 'no comparteixen' les accions que s'han de votar al Senat i aposten per 'treballar per espais unitaris'.

Ramon Gutiérrez

Avui el govern de l'Estat amb els seus socis, el PSOE i Cs, s'ha posat del costat de l'autoritarisme. No compartim en cap cas les opcions que proposen votar al Senat. Creiem que és el moment que les forces que defensem la democràcia, l'autogovern, la llibertat i els drets civils fent espais unitaris.


El portaveu del PSC, Pere Soler, ha assegurat que és una mesura que 'no els agrada' i creu que hi ha marge perquè no s'apliqui si el president de la Generalitat convoca eleccions.

Pere Soler

És una mesura que no ens agrada, però encara no està aplicada, tenim encara un cert marge. No ens agradaria arribar a aplicar-lo, encara creiem que el president, Carles Puigdemont, pot fer un gest i convocar ell eleccions.


Finalment, el portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha posat en valor el consens de la mesura amb tres dels grans partits del Congrés i ha manifestat el suport a la proposta del govern espanyol per 'posar fre' a la forma d'actuar dels responsables de la Generalitat.

Álvaro Benejam

Ple suport a aquesta decisió. El govern havia de prendre mesures. La situació ara mateix a Catalunya i a la resta d'Espanya és molt dura, perquè la societat està fracturada d'una forma que no sé si es podrà resoldre. Però s'havia de posar fre a les actuacions dels responsables de la Generalitat.


D'altra banda, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), a les quals Sant Cugat hi està adherida, promouran que els consistoris catalans aprovin una moció de rebuig a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i de suport al govern i les institucions catalanes. La proposta de l'AMI i l'ACM és que se celebrin plens extraordinaris a partir d'aquest dilluns, abans que el govern espanyol porti al Senat l'aplicació de l'article divendres que ve.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.