Sant Cugat viu una celebració atípica de la festa de Sant Antoni Abat

L'única activitat que s'ha mantingut és el tradicional ofici solemne a l'església del Monestir amb la benedicció dels panets


Temes relacionats

Se suspèn la rua dels Tres Tombs d'aquest diumenge (12/gen/21)


  • Comparteix:

Sant Cugat ha celebrat aquest diumenge la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals. Enguany, però, la majoria d'activitats tradicionals d'aquesta jornada s'han suspès a causa de les dades epidemiològiques a la ciutat. L'única activitat que s'ha mantingut és el tradicional ofici solemne a l'església del Monestir amb la benedicció dels panets. La ciutat no ha pogut gaudir de tradicions com la Festa dels Foguerons, la rua dels Tres Tombs i l'esmorzar de pagès.

A primera hora del matí, un grup reduït de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat han portat la Bandera fins al Monestir de Sant Cugat. Abans del tradicional ofici solemne, però, han fet parada a la Pastisseria Sàbat on, el mossèn Emili Marlés ha beneït els panets. Finalment, per tancar el matí, els panets beneïts s'han repartit a la mateixa pastisseria.

Aquest diumenge s'ha celebrat un Sant Antoni Abat molt diferent del que Sant Cugat està acostumat. El president de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, Jordi Bell, lamenta que no s'hagi pogut dur a temer "el que més ens agrada", que és "poder treure els animals i ensenyar la cultura, encara romanent, dels cavalls i de com es treballava abans". Bell, però, afirma que esperaran a l'any vinent per poder celebrar aquesta festivitat com s'ha fet tradicionalment.

El mossèn Emili Marlés ha beneït els panets / Foto: Cugat Mèdia
El mossèn Emili Marlés ha beneït els panets / Foto: Cugat Mèdia

La rua dels Tres Tombs, en format exposició
Dimarts passat, amb l'empitjorament de les xifres de Covid-19 a Sant Cugat i Catalunya, l'Ajuntament i la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat acordaven anul·lar la rua i substituir-la per una exposició que recordarà la història d'aquesta tradició. 'La Festa de Sant Antoni. Un segle i mig d'història a Sant Cugat' es podrà visitar del 22 de gener fins al 4 de març a la Casa de Cultura.

A l'exposició s'hi podran veure fotografies, documents i objectes vinculats als Tres Tombs i a tot el que l'envolta la rua d'animals pels carrers. Tindrà format cronològic, des de la segona meitat del segle XIX fins a l'actualitat. Una de les curiositats que s'hi podran trobar són les tres banderes de Sant Antoni històriques, dels anys 1880, 1940 i 1996, i que han anat portant els diferents banderers durant aquesta tradicional celebració.




Jordi Bell

Poder treure els animals i ensenyar la cultura, encara romanent, dels cavalls i de com es treballava abans. L'homenatge a tots els que ens acompanyen. Aquest any no ho hem pogut fer i sap greu, ens haurem d'esperar a l'any que ve i esperarem.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.