Vicenç Villatoro: 'Espriu escull ser el poeta jueu per esdevenir el profeta català'


  • Comparteix:

Una conferència sobre la influència d'Israel a l'obra d'Espriu ha tancat els actes

Una conferència sobre la influència d'Israel a l'obra d'Espriu ha tancat els actes

La cloenda de l'Any Espriu ha servit per descobrir l'emmirallament del poeta amb Israel com a metàfora de la lluita del poble català. Veus com la de Vicenç Villatoro, Sam Abrams, Ramon Balasch i Manuel Forcano han convocat la figura de Salvador Espriu per descriure'l com un profeta i provocador que va reconstruir-se a partir del patiment del poble jueu.

El secretari d'Espriu, el santcugatenc Ramon Balasch, ha embadalit els assistents a l'acte recitant paraules del poeta de quan només tenia 15 anys. Era el moment d''Israel', una obra que, durant l'acte, ha servit per desgranar els primers elements d'enamorament d'Espriu amb el poble jueu.

L'escriptor Vicenç Villatoro ha apuntat que, després de la Guerra Civil, l'autor agafa la seva pròpia veu i escull ser el poeta jueu per esdevenir després profeta del poble català.

Vicenç Villatoro

Espriu tria el món jueu perquè tria el to dramàtic de la Bíblia. Era algú que lamentava les desgràcies del poble però que també es renyava a sí mateix.


Una visió que han compartit la resta de ponents a l'acte, com Ramon Balasch, que ha destacat la influència d'Espriu en la generació literària actual. El crític literari Sam Abrams ha anat més enllà i ha definit el poeta com un provocador en una època en què l'antisemitisme estava a l'ordre del dia.

Sobre la metàfora d'Israel en l'obra espriuenca, el poeta Manuel Forcano ha posat sobre la taula els flirtejos del poeta amb la càbala, la interpretació teosòfica d'elements de la tradició religiosa jueva.

Tots han coincidit, sobretot després de la guerra, en la capacitat d'Espriu de reconstruir el seu discurs a partir d'elements bíblics i el patiment del poble jueu, tot plegat per escriure la lluita del poble català.

Mig centenar de persones han assistit a l'acte de cloenda de l'Any Espriu a la Casa de Cultura, entre elles l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, el tinent d'alcalde de Governació, Francesc Carol, i el regidor de Cultura, Xavier Escura. L'Any Espriu compta amb la col·laboració de Cugat.cat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.