Sant Cugat serà ciutat refugi d'escriptors amenaçats


Temes relacionats

ERC proposa que Sant Cugat aculli escriptors refugiats (17/oct/08)


  • Comparteix:

Sant Cugat acollirà escriptors amenaçats pel contingut dels seus escrits després d'adherir-se al programa 'Escriptor refugiat' del PEN Català. Ho ha decidit el ple municipal amb els vots a favor de tots els grups municipals tret del PP, que s'ha abstingut. La proposta inicial d'ERC, amb esmenes de CiU, preveu l'acollida un màxim de dos anys i inclourà un programa d'integració al país de l'escriptor i la seva família.

El regidor dels republicans Toni Ramon ha explicat que amb l'aprovació de la moció, el municipi entrarà a la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi (ICORN) i, per tant, podrà convertir-se en asil d'un escriptor exiliat.

Un 'deure de gratitud històrica', ha dit Ramon, tenint en compte la història recent del país amb la Guerra Civil i ineludible per una ciutat compromesa en la defensa dels drets humans.

Toni Ramon

Creiem com un deute de gratitud històrica afegir-nos a la proposta del PEN català. I més sent una ciutat compromesa amb el foment de la pau.



Només el PP s'ha oposat a la moció. La portaveu popular, Berta Rodríguez, ha explicat que no s'han sumat a la proposta per la referència a l'exili d'escriptors i intel·lectuals després de la Guerra Civil.

Berta Rodríguez

Em sap greu que en mocions d'aquestes característiques sempre s'intenti remoure memòries històriques que no vénen al cas.


La resta de grups municipals han donat suport a la moció dels republicans. CiU ha agraït a ERC l'acceptació de les esmenes i ha dit que hi donen suport per 'imperatiu moral'. El tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Escura, ha aclarit que aquesta iniciativa no anirà en detriment dels serveis socials que necessiten els santcugatencs en matèria d'habitatge o inserció laboral.

El PSC i ICV-EUiA hi han votat favorablement. Els socialistes han dit que tothom que sigui perseguit per idees democràtiques ha de ser ajudat. Els ecosocialistes, per la seva banda, han defensat el seu suport perquè és 'de sentit comú' i perquè és 'més necessari que mai' segons es demostra en casos recents com el de l'escriptor turc Orhan Pamuk.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.