Sant Cugat diu 'sí' a la Llei del Cinema de Catalunya


Temes relacionats

ERC reclama més pel·lícules en català als cinemes locals (10/mar/10)


  • Comparteix:

La nova llei pot canviar la situació del català a les sales de cinema del país

La nova llei pot canviar la situació del català a les sales de cinema del país

Sant Cugat dóna suport a la Llei de Cinema de Catalunya, actualment en tramitació al Parlament. El ple municipal ha aprovat una moció per la normalització del català als cinemes i per reforçar la programació en versió original catalana al Cicle de Cinema d'Autor de la ciutat. La proposta ha rebut el suport de l'equip de govern, el PSC, ICV-EUiA i ERC, i els vots en contra del PP i del regidor no adscrit.

La moció original d'ERC, a la qual s'han sumat les esmenes de CiU, posa sobre la taula la situació del cinema a Catalunya, amb un 3% dels films doblats al català, davant del 97% que ho estan en castellà.

La moció insta Cinesa a programar les produccions del Cicle de Cinema d'Autor subtitulades almenys en un 50% en català, i a organitzar un cicle de cinema infantil i familiar en català en horari matinal de cap de setmana.

A més, la moció aprovada aquest dilluns proposa la introducció en les bases del proper concurs de concessió de les sales de cinema clàusules que garanteixin l'exhibició de cinema català, així com el doblatge i la subtitulació en llengua catalana.

Per tot això, el regidor republicà Toni Ramon, ha exposat el sentit de la moció.

Toni Ramon

És una moció que pretén garantir el compromís de Sant Cugat amb el cinema català i també instar la gestora dels cinemes municipals a respectar el nostre cinema.


El tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Escura, ha recordat que per primera vegada en 30 anys s'està fent un pols a les grans distribuïdores cinematogràfiques, fet que pot suposar un 'pas de gegant' en la normalització del català. En aquest sentit, ha recordat les paraules del diputat socialista al Parlament Josep Maria Balcells que rebaten les opinions contràries a la llei.

Xavier Escura

Es tracta d'una llei que no es tramita per posar restriccions com diu demagògicament la indústria, sinó per garantir llibertats. I no és que no hi hagi demanda, és que no hi ha oferta.




La regidora del PP, Berta Rodríguez, i el regidor no adscrit, Fernando Vázquez Dodero, han explicat el seu vot en contra, entre d'altres raons, perquè consideren que ha de ser el mercat el que reguli el percentatge de pel·lícules exhibides en un idioma o en un altre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.