Amics de la Unesco homenatja 'la lleva del biberó'


  • Comparteix:

Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat ha homenatjat aquest dilluns la lleva del biberó en un acte a l'Arxiu Nacional de Catalunya. En la presentació del llibre 'La quinta del biberó', el supervivent d'aquell contingent Joan Salat ha reivindicat l'esforç dels soldats republicans en defensa de la democràcia.

Segons dades aproximades, uns 27.000 adolescents es van incorporar a l'exèrcit republicà durant la Guerra Civil. Els menors d'edat van ser enviats al front l'abril de 1938 quan les forces republicanes ja tenien la guerra gairebé perduda. Aquell contingent va ser conegut amb el nom de 'la lleva del biberó'. Entre morts, desapareguts i presoners, només la meitat de la lleva va sobreviure.

L'exalcalde de Cervera i supervivent de la lleva del biberó, Joan Salat, explica l'origen d'aquest nom.

Joan Salat

Ens vam mobilitzar amb 17 anys. La ministra de Sanitat va dir que encara se'ns podia donar el biberó.


En el llibre 'La quinta del biberó', la periodista Emma Aixalà, que no ha estat present a l'acte, ha reunit el testimoni de tretze excombatents d'aquesta generació. Segons l'editor de l'obra, Isidor Cònsul, el llibre permet aproximar-se a les vivències personals d'aquella lleva que no es recullen els manuals d'història.

En aquest sentit, Joan Salat ha recordat, per exemple, que la lleva va anar a primera línia de combat.

Joan Salat

Pensàvem que faríem feines a la rereguarda, però vam anar a primera línia de foc.


La Generalitat de Catalunya va atorgar el 1999 la Creu de Sant Jordi a l'Agrupació de la Lleva del Biberó pel seu esforç en defensa del govern republicà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.