Mor el fotògraf Pere Formiguera


Temes relacionats

Mascarell: 'Formiguera va exportar al món la singularitat del país' ( 9/mai/13)

El món cultural santcugatenc plora la mort de Pere Formiguera ( 9/mai/13)

Un grup d'artistes s'uneix al voltant de Taula 13 per fomentar l'art a la ciutat (19/mar/13)

Entrevista: Pere Formiguera, fotògraf ( 8/mar/11)

Pere Formiguera, Premi Extraordinari, es declara un enamorat de la ciutat i l'ascendeix a referent internacional ( 7/mar/11)

Conesa posa com exemple el talent dels guardonats com a eina per sortir de la crisi ( 7/mar/11)

Pere Formiguera analitza en una xerrada la subjectivitat de la fotografia ( 3/feb/11)

Formiguera portarà la fotografia santcugatenca a Frankfurt ( 4/oct/07)


  • Comparteix:

El fotògraf, escriptor, historiador, col·leccionista i comissari d'exposicions santcugatenc Pere Formiguera ha mort aquest dijous, als 61 anys, a causa d'una malaltia. Premi Extraordinari Ciutat de Sant Cugat 2010, Formiguera havia exposat a diversos museus d'arreu del món, com ara el Museum of Modern Art (MoMA) novaiorquès. Recentment havia publicat 'HOP', una novel·la que mostra la vida d'un advocat de prestigi que perd la seva família i lluita per retrobar-se a si mateix. El funeral de l'artista serà aquest dissabte al tanatori de Collserola, a les dotze del migdia.

Nascut a Barcelona el 1952, Formiguera va començar a retratar amb una càmera amb 17 anys i ja exposava amb 22. Els seus inicis van ser amb Joan Fontcuberta i després es va convertir en el fundador del ja desaparegut Grup Alabern, que reunia fotògrafs avantguardistes amb l'objectiu de reivindicar la fotografia d'autor com a expressió artística. També va formar part de la Fundació Joan Miró i del consell assessor del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Fotògraf intimista, els seus retrats juguen amb una estètica documental i no renuncia ni al color, ni al blanc i negre. Una fotografia que vol reivindicar el paper de la imatge en la fabricació de la ficció i analitza també com el pas del temps afecta els individus i l'entorn.

Pere Formiguera descrivia la fotografia, la nit que va rebre el Premi Extraordinari Ciutat de Sant Cugat, com quelcom que va haver de 'trencar cotilles' perquè se la considerés com un art més.

Pere Formiguera

La fotografia ha trencat moltes cotilles que es resistien a introduir-la als circuits d'arts plàstiques. Ha costat molts anys però ara és així i de ple dret.


Formiguera també va explorar la literatura amb la publicació de diversos llibres en català, entre els quals hi ha 'Fauna secreta' i 'Es diu Cos'. També havia escrit recentment 'HOP', la tercera obra literària de Formiguera després de 'Nirvana' i 'El temps del desconcert'.

El fotògraf santcugatenc era un gran enamorat de la seva ciutat i afirmava que no havia marxat perquè no havia trobat cap lloc millor.

Pere Formiguera

És un lloc fantàstic per la seva mida, per la seva proximitat amb Barcelona, perquè he fet amics que no vull deixar i perquè em trobo molt bé i és el millor que puc tenir per treballar de gust.


El santcugatenc també va formar el col·lectiu Taula 13 juntament amb Sergi Barnils, Pep Codó, Neus Colet, Frederic Gómez i Lluís Ribas. L'objectiu d'aquesta associació és fomentar l'art plàstic a la ciutat i apropar creadors i centres educatius a través de visites dels artistes a les escoles i dels estudiants als tallers. Taller 13 també busca catalogar les obres artístiques del municipi, tal com recull el Pla d'Escultura Pública redactat el 2007.

Actualment, el fons del Museu acull polaroids i fotografies de Formiguera de la sèrie 'Via dolorosa', que es poden veure a la mostra commemorativa dels 10 anys del Museu. El funeral de l'artista serà aquest dissabte al tanatori de Collserola, a les dotze del migdia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.