Valldoreix reivindica el papers de les dones durant el franquisme, coincidint amb el 8 de març


  • Comparteix:

Valldoreix ha celebrat aquest dimecres el Dia Internacional de la Dona amb una xerrada dedicada a la lluita de la dona treballadora durant els anys del franquisme. Amb aquesta conferència s'ha volgut remarcar el paper de les dones durant els difícils anys de la dictadura i el seu paper cabdal per aconseguir la democràcia.

'La lluita de la dona treballadora durant el franquisme' ha estat el tema de la xerrada que la historiadora Nadia Varo ha ofert a la Sala Polivalent de l'EMD de Valldoreix dins els actes de celebració del Dia Internacional de la Dona.

El protagonisme, sovint desconegut i de vegades ocult, de les dones dins dels moviments de lluita obrera ha centrat la conferència, que també ha incidit en la importància d'aquesta lluita per aconseguir la democràcia. Varo ha explicat que la lluita de les dones va resultar molt important en l'àmbit de les protestes laborals, i que molt sovint ni les mateixes dones eren conscients de la seva pertinença al moviment obrer.

Nadia Varo

Les dones van ser un element clau, van formar part del moviment obrer, que va ser un element erosionador del franquisme molt important. Sense aquesta erosió la democràcia que tenim actualment no hagués estat possible.


La historiadora també ha recalcat la importància de la lluita de les dones dins del moviment obrer en el que va ser el combat per acabar amb la dictadura.

Nadia Varo

Hi va haver moltes dones que ni tant sols es consideraven part de la lluita. Les executives de les organitzacions obreres estaven formades bàsicament per homes, però el paper de les seves esposes va ser cabdal.


Aquesta no ha estat l'única activitat cultural que s'ha dut a terme per tal de celebrar el Dia Internacional de la Dona a Valldoreix. Després de la conferència de Nadia Varo, el grup de teatre Espiral ha representat un fragment de l'obra 'Naixement de Gorgona' d'Isabel Clara Simó.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.