'Cabaret Porcel' recorda el llegat de Baltasar Porcel i el seu antimilitarisme


Temes relacionats

Les Lectures a la Fresca arrenquen amb un clam a favor de la llibertat femenina ( 3/jul/14)

Les Lectures a la Fresca arriben amb cinc representacions i dues exposicions (20/jun/14)

Vilarasau: 'Ens fa molta il·lusió haver pogut fer aquest homenatge a la figura de Baltasar Porcel' (23/jul/10)

El segon muntatge de 'Lectures a la Fresca' reivindica el cabaret en tots els seus sentits (16/jul/10)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una edició anterior de 'Cabaret Porcel'

Imatge d'arxiu d'una edició anterior de 'Cabaret Porcel'

La segona jornada de les Lectures a la Fresca ha recordat la vessant més antimilitarista de Baltasar Porcel amb 'Cabaret Porcel', una peça creada especialment per a l'ocasió que combina dos textos de l'escriptor valldoreixenc. 'Història d'una guerra' i 'El general' són les dues històries que han pujat a l'escenari per fer un clam contra els conflictes armats servint-se de la ironia, la frivolitat i la farsa. L'acte, que ha tingut lloc aquest dijous a la plaça de Pep Ventura organitzat pels Amics de Pedra i Sang, també ha servit per retre un homenatge a Porcel, desaparegut ara fa cinc anys.

Teatre dins de teatre és el recurs que fa servir 'Cabaret Porcel' per plasmar alhora aquestes dues històries de l'escriptor. L'obra presenta un cabaret on les protagonistes parlen de tres nois que han marxat a un conflicte militar, argument que fa referència a 'Història d'una guerra'. En aquest espai, precisament, s'està representant l'altra obra, 'El general', la peça que afegeix al conjunt l'ingredient de la farsa i més comèdia. Així, totes dues històries s'entrellacen a mesura que avança la trama. La directora del muntatge, Dolors Vilarasau, ha comparat aquest recurs amb les 'nines russes'.

Dolors Vilarasau

Vam pensar en introduir una obra dins de l'altra. L'estructura és semblant a les nines russes.


Tot plegat ha servit per plasmar sobre la tarima la reflexió antimilitarista que va dur a terme Porcel en la seva literatura, basant-se en el seu record de la Guerra Civil. De fet, l'1 de juliol passat es van complir cinc anys de la mort del també periodista. Vilarasau ha explicat que l'acte és una bona oportunitat perquè Sant Cugat li faci un homenatge.

Dolors Vilarasau

Hem volgut fer aquest petit homenatge a Baltasar Porcel.


L'esposa de l'escriptor, Maria Àngels Roque, ha presenciat l'espectacle de la plaça de Pep Ventura. La propera proposta de les Lectures a la Fresca serà dijous de la setmana vinent, quan es representarà 'Passi-ho bé, senyor Sagarra' a l'avinguda de Gaudí, un emplaçament que s'estrena com a espai d'aquesta proposta cultural estiuenca.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.