Josep Domènech i Ponsatí guanya el Gabriel Ferrater amb 'El Càcol'


  • Comparteix:

Josep Domènech i Ponsatí és el guanyador del 13è Premi de Poesia Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater amb l'obra 'El Càcol'. El jurat n'ha destacat la capacitat de 'jugar de forma intel·ligent amb la llengua i els sons' i ha definit la seva poesia com a 'explícitament brutal'.

L'escriptor, nascut a Sant Feliu de Guíxols el 1966, s'ha mostrat molt agraït pel premi i ha recordat que va estar a punt de guanyar-lo el 2007, quan va quedar finalista amb l'obra 'Apropiacions indegudes i Cia', que finalment va quedar per darrere del llibre 'A l'encesa', d'Albert Roig.

Josep Domènech i Ponsatí

Suposa una gran alegria. Vaig quedar finalista fa uns anys. Aquella vegada em van trucar de matinada per dir-me que no havia guanyat i aquest cop m'han trucat per dir-me que he guanyat. És una alegria.


Domènech i Ponsatí va escriure 'El Càcol' fa un parell d'anys i els seus poemes incorporen paraules en portuguès perquè, segons l'autor, 'forma part de la meva vida'. El títol de l'obra correspon al nom d'un carrer de Calonge i és una metàfora de la seva infantesa. L'editor i membre del jurat Jordi Cornudella ha destacat la capacitat de l'autor de 'jugar amb la llengua i els sons', de manera que crea 'una poesia fresca i intel·ligent que busca la complicitat del lector'. També ha subratllat l'habilitat de 'parlar d'ell mateix sense por ni vergonya' a través d'uns versos 'explícitament brutals'. De la seva banda, el tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Escura, ha posat èmfasi en el prestigi del premi.

Xavier Escura

És un dels premis que té un prestigi més consolidat entre els escriptors de llengua catalana.


'El Càcol' es publicarà a la primavera. El guardó consta d'una dotació de 7.250 euros, una escultura de l'artista santcugatenc Pep Codó i l'edició de 1.000 exemplars de l'obra a càrrec de l'editorial Edicions 62. El Premi de Poesia Sant Cugat és el reconeixement de poesia més ben dotat de l'Estat espanyol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.