El passat, el present i el futur de la Casa de Cultura, en un reportatge


  • Comparteix:

La Casa de Cultura

La Casa de Cultura

Cugat.cat visita un dels enclaus culturals de la ciutat. Es tracta de la Casa de Cultura, un edifici construït als anys 70 com a Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) però que, uns anys més tard, ha redefinit el seu paper per ser un centre polivalent que acull entitats, tallers i activitats socioculturals.



La Casa de Cultura és un centre neuràlgic on diàriament es produeixen trobades, debats, projeccions cinematogràfiques i exposicions d'art. Als seus orígens va ser la Facultat de Lletres de la UAB i posteriorment va acollir l'Escola de Mestres, fins al trasllat definitiu de la UAB a Bellaterra als anys 80. Sant Cugat no es pot entendre sense aquest capítol essencial de la seva història, tal com explica el director de l'àmbit de Gestió de Serveis a les Persones, Xavier Fornells.

Xavier Fornells

El triangle que formaven el Monestir, la Casa de Cultura i El Mesón va alimentar durant molt de temps una intel·lectualitat que va donar un tomb a la manera de ser de Sant Cugat.


Amb el pas dels anys la Casa de Cultura ha anat redefinint el seu paper en el paisatge vital de la ciutat, però manté una part important de la seva funció de docència, amb l'escola d'adults i el servei de català. Aquest espai va ser l'embrió de l'Escola de Música i l'Escola d'Art. La sala d'actes ha acollit taules rodones, debats electorals, retransmissions radiofòniques i ha estat l'origen d'alguns partits polítics de la ciutat. Més de 500 persones s'inscriuen trimestralment als seus cursos.

La seva directora, Anna Castells, destaca amb fermesa el paper dinamitzador de l'entitat, que actualment té més de 17 espais cedibles i és la seu de prop de 70 entitats municipals.

Anna Castells

Actualment tenim prop de 500 alumnes per trimestre i també fem exposicions, però els serveis més importants que oferim són la cessió pública d'espais i el suport a les entitats.


Des del 2006, la Casa de Cultura forma part de la Xarxa de Centres Polivalents de Sant Cugat. Juntament amb el Xalet Negre, el Casal TorreBlanca i els espais dels districtes, organitza una programació setmanal d'espectacles de format íntim que recull propostes per a grans i petits.

A banda de la difusió d'expressions artístiques, promou accions socials amb tallers per a gent gran i dóna espai a iniciatives sense ànim de lucre com el Fons Social de Valldoreix, que ofereix microcrèdits sense interessos.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.