Sant Cugat rememora la dimensió cívica de Martí Olaya


Temes relacionats

Els Amics de Pedra i Sang recordaran la trajectòria de Martí Olaya (16/des/14)

La 14a edició de 'Pedra i Sang' arribarà a la representació número 100 ( 9/des/14)

Mor l'escriptor santcugatenc Martí Olaya ( 5/gen/14)

Personalitats santcugatenques destaquen la vessant intel·lectual d'Olaya ( 5/gen/14)


  • Comparteix:

Sant Cugat ha ofert un emotiu i íntim homenatge a Martí Olaya, mort ara fa un any. Amics, familiars i representants institucionals s'han donat cita aquest dimarts a la Sala Capitular del Museu del Monestir per recordar la seva 'dimensió cívica', reflectida en el seu compromís amb la cultura catalana i el seu valor humà. L'acte, que ha agrupat una vuitantena de persones, ha servit per escalfar motors de cara a la representació d'un dels espectacles en què el mateix Olaya va col·laborar durant molts anys, la tragicomèdia 'Pedra i Sang'.

Poesia cantada, lectures dels seus articles al 'Diari de Sant Cugat' i breus parlaments per rememorar la seva 'humilitat' i 'fermesa a l'hora de defensar les seves idees'. Tots aquests actes han servit per recordar l'escriptor, contista i articulista, originari del barri de Sants barceloní però que va viure els últims 18 anys de la seva vida a Sant Cugat. Davant la mirada de la seva dona, fills i néts, el teixit cultural local i algunes amistats d'Olaya han recordat la seva vessant humana i també el seu esforç per preservar la cultura catalana durant l'època franquista.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha lloat la trajectòria d'Olaya i ha destacat el privilegi que ha tingut la ciutat en acollir-lo durant gairebé dues dècades.

Mercè Conesa

La nostra ciutat ha tingut la sort de tenir un ciutadà excepcional que ha lluitat per la cultura catalana.


L'acte ha estat organitzat pels Amics de Pedra i Sang, entitat de la qual Olaya va formar part, i el setmanari 'Diari de Sant Cugat', on escrivia columnes d'opinió sobre diverses qüestions. La presidenta dels Amics de Pedra i Sang, Dolors Vilarasau, considera que l'articulista es mereix un reconeixement per part del país.

Dolors Vilarasau

Era una persona d'un tracte afable i tenia aquesta dimensió cívica. Jo crec que, a banda d'aquest homenatge, queda pendent un reconeixement per part del país.


Després de l'homenatge ha arribat la representació d'una nova edició del muntatge 'Pedra i Sang', un clàssic d'aquestes festes nadalenques. Un any més, la Sala Capitular ha reviscut l'assassinat de l'abat Biure a mans del noble Berenguer de Saltells durant la missa del Gall de 1350. Com és tradició, la representació ha inclòs en els actes cinc i set diverses referències a l'actualitat local i nacional. En aquesta ocasió, el Pacte per la Nit és un dels elements que hi apareixen, tal com ha explicat Vilarasau.

Dolors Vilarasau

Enguany, una part molt important de l'escena número cinc està relacionada amb el Pacte per la Nit.


'Pedra i Sang' es representarà en aquest escenari durant els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre. La segona representació del dia 27 serà la número 100.







  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.