La dansa arrela a Sant Cugat a través de diferents estils


  • Comparteix:

La dansa llueix especialment durant la Festa Major, com demostra aquesta actuació de l'Esbart

La dansa llueix especialment durant la Festa Major, com demostra aquesta actuació de l'Esbart

Més d'un miler de santcugatencs dediquen unes hores a la setmana a ballar diversos tipus de dansa, ja sigui d'arrel tradicional i popular o moderna. Es tracta d'un grup eclèctic de gent, des de nens fins a adults, que busquen en aquesta afició passar l'estona, noves formes d'expressió o ballar en competicions. Cugat.cat s'aproxima al món local del ball de la mà de l'Esbart, l'Escola Sant Cugat, el Grup Mediterrània i el Club Ball Esportiu.



La dansa ha estat present a la localitat d'una manera o altra des de sempre, però a partir de la dècada dels 70 del segle passat va començar l'auge de les escoles i els centres de ball. Va ser aleshores quan va començar la professionalització de l'ensenyament d'aquest gènere. Tot i que aposten per estils radicalment diferents, l'Esbart i l'Escola Sant Cugat van néixer durant aquesta època.

També hi ha col·lectius que van aparèixer més tard, com el Grup Mediterrània, que va sorgir després que un col·lectiu de persones de l'Esbart se'n separés. La idea era mantenir l'aposta per la dansa popular i tradicional després de la decisió de l'Esbart d'emprendre un nou camí que l'havia de portar a practicar una dansa clàssica però adaptada a la modernitat.

El hip hop, els balls llatins de saló i el ballet són altres estils que practiquen els habitants de la ciutat membres d'algun centre dansaire. Igual que els gèneres són molt variats, el perfil de persones que tenen la dansa com afició també és molt eclèctic. Malgrat això, una assignatura encara pendent és la normalització de la presència masculina.

Els membres i professors de l'Esbart, el Grup Mediterrània i el Club Ball Esportiu Sant Cugat Anna Casanova, Mercè Andrés i Dani Curto, coincideixen a destacar que la tendència està canviant però que encara cal treballar en aquest sentit, especialment, entre els més petits.

Balladors

Jo crec que s'està trencant la barrera. / De mica en mica s'està equilibrant. / Entre els joves costa, però a vegades són ells qui tenen la iniciativa.


El Club Ball Esportiu se centra en els balls llatins de competició i actualment té prop de 200 alumnes. L'Escola Sant Cugat també porta els seus alumnes a algunes competicions, tot i que la filosofia d'aquest centre se centra en l'educació dels seus joves alumnes a través de la dansa moderna.

Els més de 1.000 santcugatencs que ballen qualsevol d'aquests estils ho fan per diversos motius, ja sigui per afició o per participar en concursos. També hi ha qui troba en aquesta disciplina artística la possibilitat d'expressar-se de noves maneres a través del cos, com explica l'alumna de l'Esbart Eva Navarro.

Eva Navarro

Són coses que a la vida quotidiana no es poden assajar. En aquest entorn el teu cos funciona d'una manera que abans no coneixies.


Tots aquests centres són una part més del teixit associatiu local. Per això surten al carrer per dinamitzar la societat santcugatenca, sense oblidar la contribució que la dansa té en la ment i el cos de les persones que la practiquen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.