Una nova tongada de 'papers de Salamanca' torna als seus propietaris


  • Comparteix:

Onze institucions i persones rebran aquest dijous una nova tongada de 'papers de Salamanca'. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, farà entrega d'aquesta documentació de particulars, arribada a l'Arxiu Nacional de Catalunya entre el 2008 i el 2014.

Els documents espoliats que es retornen pertanyen a aquells particulars que ja s'havien identificat al 2012, quan es van entregar els primers 'papers de Salamanca' de particulars als seus propietaris legítims i hereus legals. Aquests són:

- CNT
- ERC
- PSUC
- UGT
- CADCI
- FNEC
- Centro Asturiano de Barcelona
- Fons Pau Romeva
- Fons Antoni Xirau
- Fons Nicolás Capo
- Fons Antoni Rovira i Virgili

Des que es va aprovar la Llei de restitució (2005), l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) ha rebut sis trameses de documentació confiscada pel franquisme, procedents del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, l'última d'elles al desembre del 2014. El director de l'ANC, Josep Maria Sans i Travé, creu que el retorn de papers als particulars és un acte de justícia i la culminació d'un triomf històric del govern i la societat de Catalunya.

Josep Maria Sans

El retorn d'aquesta documentació als particulars és reparar un greuge més que el poble català tenia amb el govern espanyol.


Sans i Travé assegura que un 10% dels 'papers de Salamanca' encara no ha tornat a Catalunya, però està convençut que acabaran arribant en els propers anys. A més, recorda que l'Arxiu Nacional guarda milers de documents sense identificar que els propietaris poden reclamar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.