Rogeli Pedró recupera les festes populars de Sant Cugat com un factor d'identitat i cohesió


  • Comparteix:

L'acte de presentació ha omplert de gom a gom la sala Bebop Jazz

L'acte de presentació ha omplert de gom a gom la sala Bebop Jazz

Les tradicions ajuden a refermar la identitat dels pobles i faciliten la integració dels nouvinguts. Aquest és el missatge de fons del llibre 'Tradicions santcugatenques', de Rogeli Pedró, que fa un complet inventari de les festes populars de la nostra ciutat. Més de 150 persones han omplert de gom a gom la sala Bebop Jazz per assistir a l'acte de presentació, que ha comptat amb la presència del conseller d'Universitats, Carles Solà, i l'alcalde, entre d'altres personalitats.

El llibre 'Tradicions santcugatenques', editat per Cossetània, és un recull exhaustiu però molt didàctic de les festes populars i tradicionals de Sant Cugat. Davant la manca de documentació escrita sobre aquesta qüestió, Rogeli Pedró ha recuperat fragments de la memòria viva de la gent gran del poble, en una recerca que ha ocupat 15 anys de la vida de l'autor. Escoltem Rogeli Pedró.

Rogeli Pedró

Sant Cugat gaudeix ara d'un seguit de festes tradicionals molt riques. Això és el que he volgut recuperar amb el llibre. No ha estat fàcil, hi ha pocs documents.


Des de l'Aplec de Sant Medir fins el ball del Paga-li Joan, el llibre fa un repàs per les celebracions més nostrades de Sant Cugat. La filosofia que mou l'obra, segons l'historiador Domènec Miquel, és demostrar que les tradicions ajuden a refermar la identitat dels pobles i, alhora, són un factor de cohesió social per integrar els nouvinguts.

Domènec Miquel

La tradicions refermen la identitat dels pobles. Això és especialment important a Sant Cugat, que ha viscut un creixement desaforat i corre el risc de perdre la cohesió.


Per l'alcalde, Lluís Recoder, el creixement de Sant Cugat en els últims anys ha anat acompanyat de la consolidació d'un bon grapat de festes tradicionals que han permès que la ciutat continuï sent, en part, un poble.

Lluís Recoder

Malgrat el creixement, que comporta un problema d'identitat i d'integració, Sant Cugat sempre ha tingut dins un poble. La gent viu les festes populars.


El conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació del govern català, el santcugatenc Carles Solà, és l'autor del pròleg del llibre. Solà ha defensat el caràcter 'resistent' de l'obra, en una època de globalització salvatge.

Carles Solà

És un llibre que mira al futur, és resistent a les imposicions de la globalització.


El llibre, que està traduït al castellà, el francès, l'anglès, l'alemany i el japonès, es complementa amb un quadern pedagògic que serà distribuït a totes les escoles de la ciutat. A més, hi ha una còpia traduïda a l'alfabet Braile disponible a la Biblioteca del Mil·lenari.

L'acte de presentació de 'Tradicions santcugatenques' ha acabat amb una gran festa, on han participat les entitats de cultura tradicional i popular de Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.