La recuperació de la pagesia, una via per prevenir incendis i mantenir el paisatge a Collserola


  • Comparteix:

La recuperació de la pagesia es perfila com un dels eixos de treball del Parc de Collserola en la lluita contra els incendis i en la gestió del paisatge. Actualment, un 2% de la superfície està cultivada i el Consorci es planteja l'objectiu d'arribar al 5% de cara a un futur proper. Aquest pla forma part del projecte de Dinamització Local Agroecològica, que el parc ha engegat de la mà de l'associació Arran de Terra.

L'objectiu del 5% respon al fet que són el total de terres que es poden recuperar a la zona, bé perquè s'ha abandonat recentment o perquè ofereixen facilitats per instal·lar-hi una activitat agrícola. Tot plegat, per fomentar tant la recuperació d'una forma de vida gairebé perduda al parc i, sobretot, per ajudar a la prevenció d'incendis i al manteniment del paisatge. Ho ha explicat a Cugat.cat el tècnic de Medi Natural del Parc Natural de Collserola, Joan Vilamú.

Joan Vilamú

Els espais oberts són font de riquesa i biodiversitat que perdríem si tot fos bosc. A més, el bosc tancat provoca una gran propagació d'incendis forestals. Ens interessa que hi hagi mosaic agroforestal.


Tot i això, les terres del parc no són les més adequades per tirar endavant la pagesia, ja que l'orografia i la manca d'aigua ho posen difícil als qui volen produir aliments. El parc vol promocionar experiències com la de l'Ortiga, a Valldoreix, que malden per tirar endavant amb els condicionants externs. El membre de la cooperativa Kevin Fisher remarca els obstacles que troben els projectes d'aquesta mena.

Kevin Fisher

Per una banda l'accés a la terra, hi ha poca terra cultivable. Després, tots els limitants del parc com l'orografia, la falta d'aigua, el senglar i les infraestructures agràries. No hi ha cooperatives ni maquinària.


El Parc ja ha tirat endavant algunes iniciatives, com la guia de producció agrària de Collserola, destinada a promocionar el parc com a origen d'aliments de qualitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.