Joan Tortosa recull la transformació de la ciutat amb 'D'allà fins aquí, Sant Cugat a peu de carrer'

L'artista santcugatenc fa memòria per plasmar anècdotes i històries que testimonien l'evolució d'un poble pagès fins als 91.000 habitants


  • Comparteix:

Joan Tortosa, amb l'alcaldessa, Carmela Fortuny, i Domènech Miquel / Foto: Localpres

Joan Tortosa, amb l'alcaldessa, Carmela Fortuny, i Domènech Miquel / Foto: Localpres

L'artista santcugatenc Joan Tortosa recull 90 anys de memòries a la ciutat a 'D'allà fins aquí, Sant Cugat a peu de carrer'. El llibre, que s'ha presentat aquest dijous a la sala capitular del Monestir, és un testimoni de l'evolució de la ciutat des d'un petit poble, dominat per una societat i costums pagesos, fins a una de les ciutats més importants de Catalunya. Durant l'acte, l'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha anunciat que Tortosa cedirà l'exposició '33.000 dies', allotjada fins l'11 de setembre a la mateixa sala capitular, a Sant Cugat.

A l'obra, editada pel Grup d'Estudis Locals (GEL), s'hi poden trobar els fets més destacats de la part central del segle XX i l'autor detalla com es van viure a la ciutat. La Guerra Civil, el franquisme i els primers anys de transició són els grans protagonistes d'un llibre que posa sobre paper un Sant Cugat gairebé perdut. Tortosa ha admès que del poble de quan era petit amb prou feines hi queda el Monestir i ha assenyalat que es tracta d'un ciutat molt diferent.

Joan Tortosa

És un llibre inclassificable perquè no és història de Sant Cugat, tampoc la meva biografia, però sí que hi ha una sèrie d'anècdotes d'aquest Sant Cugat que ha desaparegut.


Amics, familiars, coneguts i representants municipals han acompanyat Tortosa durant la presentació. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha recordat que la ciutat el va declarar l'any passat fill predilecte, a més d'acollir l'exposició al Monestir. Per tot plegat, Fortuny ha parlat d'un 'Any Tortosa'.

Carmela Fortuny

Jo diria que estem parlant de l'any Tortosa perquè ha estat fill predilecte, ha fet l'exposició i avui el llibre. Ha estat un testimoni de Sant Cugat des que tenia 3.000 habitants fins ara que en té 91.000.


Al voltant d'un centenar de persones han assistit a l'acte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.