L'edició crítica de 'Les dones i els dies' fa aflorar un Ferrater 'més clar i contextualitzat'

Jordi Cornudella publica l'obra del poeta 50 anys després de la seva primera edició


  • Comparteix:

Després de 50 anys de la seva primera edició, 'Les dones i els dies' (1968) de Gabriel Ferrater ja té una edició crítica. Se n'ha encarregat l'editor Jordi Cornudella, que l'ha publicada sota el paraigua d'Edicions 62 en un volum que reuneix tots els poemes del llibre tal com van ser publicats en la seva primera edició, però amb un estudi anomenat 'Notes i variants' que els contextualitza. Una edició crítica que ha vist la llum aquest setembre i que aquest dijous s'ha presentat a El Siglo Mercantic en el Festival Nacional de Poesia (FNP).

Ferrater va concebre 'Les dones i els dies' com una reimpressió corregida dels seus tres llibres anteriors: 'Da nuces pueris' (1960), 'Menja't una cama' (1962) i 'Teoria dels cossos' (1966). Un total de 114 poemes, generalment breus, però amb algunes excepcions com 'In memoriam' o 'Poema inacabat'.

En aquesta edició crítica, Cornudella s'ha encarregat de posar la feina fàcil al lector. Ha agafat els poemes publicats en segona instància i els ha comparat amb els seus originals, tot oferint respostes a possibles variacions i materials complementaris.

Per exemple, per què un poema va ser modificat, ja fos pel censor o pel mateix Ferrater, o quin va ser el criteri que el poeta santcugatenc va utilitzar a l'hora de disposar els poemes d'una manera o d'una altra a cada pàgina, sobretot tenint en compte que seguia un escrupulós criteri de paginació.

Consultes a arxius
Tot plegat per fer un Ferrater 'més clar i contextualitzat', ha remarcat Cornudella, en un llarg procés de comparació que ha begut de consultes a l'Arxiu Vinyoli, al Fons Valentí i a l'Arxiu General de l'Administració d'Alcalà de Henares, entre d'altres. Uns arxius que també han estat un niu de documents inèdits i de versions primerenques. Per exemple, l'edició crítica també ha compilat 17 poemes que no van acabar formant part de 'Les dones i els dies', sis dels quals eren inèdits fins ara.

'Ferrater és un poeta prou important perquè el tinguem editat amb tots els ets i uts', ha subratllat Cornudella, i ha desitjat que de cara al 2022, el centenari de Ferrater, es pugui compilar tota la seva obra. 'Hi estem treballant', ha afegit.




Jordi Cornudella

En Ferrater és un poeta prou important perquè el tinguem ben editat. A més, valia la pena fer-ho enguany perquè fa 50 anys de la primera edició de 'Les dones i els dies' i és una manera de celebrar-ho.

Jordi Cornudella

També hi ha el material que acompanyava cadascun dels llibres, fins i tot algun document que prové dels arxius de la censura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.