El CRBMC restaura un sèrie de pintures única a Europa


  • Comparteix:

Imatge de les peces restaurades / Foto: ACN

Imatge de les peces restaurades / Foto: ACN

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix, està a punt de culminar la restauració d'una sèrie de 16 pintures del segle XVI única a Europa. Es tracta d'una col·lecció 'excepcional' del Museu Diocesà d'Urgell, que destaquen per la seva 'raresa' i 'originalitat', ha apuntat l'historiador Joan Bosch, durant la presentació dels treballs aquest dimarts.

La sèrie és la més antiga documentada a Europa de la història antic testamentària de Jacob i els seus 12 fills i inclou també la representació de tres profetes. La col·lecció s'exposarà a partir de 2019 al Museu Diocesà, que afronta ara una nova remodelació. L'equipament s'ampliarà, però en una primera fase que culminarà l'any vinent quan es reinaugurarà la Capella dels Dolors. 'Es convertirà en l'emblema del Museu', ha explicat l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives.

Procés de restauració
La responsable de Pintura del Centre de Restauració, Maite Toneu, ha detallat que el procés de restauració iniciat el 2014 ha deixat al descobert unes pintures d'un gran 'valor pictòric i iconogràfic' que inicialment semblava no existir. 'Era una col·lecció molt distorsionada', explica. Les obres estaven 'molt repintades i brutes' i no s'hi apreciava la seva importància.

Toneu detalla que les teles tenen 'una subtilesa i un tractament de qualitat, amb molts detalls a les cares les robes i tots els atributs de les figures'. A més, destaca la importància d'haver pogut recuperar els fons de les pintures, que estaven 'totalment repintats'. Gràcies a l'actuació, explica s'ha pogut recuperar el 'missatge estètic de l'obra'.




Maite Toneu

El que tenim és una col·lecció que estava molt distorsionada que no deixava apreciar el valor pictòric i iconogràfic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.