Els Premis Butaca fan de Sant Cugat l'epicentre del teatre català

El muntatge 'A.K.A' és el gran triomfador de la nit


Temes relacionats

Marta Angelat: 'Junts hem creat moments inoblidables que perduren en el temps' (26/nov/18)

Laura Conejero i Paula Jornet, guardonades als Butaca (26/nov/18)


  • Comparteix:

Els Premis Butaca han aixecat el teló aquest dilluns a Sant Cugat i ho han fet convertint la ciutat en l'epicentre del teatre català. Cares conegudes i un reguitzell de premis s'han donat cita al Teatre-Auditori, que ha festejat els seus 25 anys amb la catifa vermella posada. Entre els guardonats, tres santcugatenques: Marta Angelat, com a Butaca Honorífic 'Anna Lizaran' i Laura Conejero i Paula Jornet com a millor actriu de repartiment i millor composició musical per 'La importància de ser Frank'.

La música de Clara Peya ha donat el tret de sortida a la 24a edició dels premis que han tingut l'obra 'A.K.A (Also Known As)' com la gran triomfadora de la nit.

'A.K.A', una de les vencedores de la nit
La comèdia de l'argentí Daniel J. Meyer, que va arrassar a la Sala Flyhard de Barcelona la temporada passada i que farà parada al Teatre Lliure i a la Villarroel, s'ha endut els quatre Butaques als quals optava. El de millor direcció per a Montse Rodríguez, el de millor text per a Meyer i el de millor actor per Albert Salazar. Tampoc no ha fallat el de millor muntatge de petit format per una història que aborda les fronteres líquides entre la pròpia identitat i la de l'entorn.

Una altra història amb premi ha estat 'Sopa de pollastre amb ordi', de La Companyia La Perla 29, que s'ha endut el Butaca al millor muntatge teatral. Ferran Utzet ha agraït el guardó i ha recordat els polítics empresonats per la 'similitud' que la trama de l'obra té amb la situació política actual, ha dit.

Clara Segura també ha estat una altra de les premiades, com a millor actriu per 'Les noies de Mossbank Road'. 'Hi haurà un dia en què no serà notícia que hi ha un muntatge escrit per una dona i interpretada per dones', ha reblat Segura i ha fet una crida a la igualtat en el món del teatre.

La santcugatenca Emma Vilarasau també optava a aquest premi pel seu paper a 'Medea', però finalment se l'ha endut Segura. A qui també se li ha resistit el guardó ha estat a la valldoreixenca Sílvia Munt, que optava a la millor direcció per, justament, 'Les noies de Mossbank Road'. Nina, també santcugatenca, tampoc no ha aconseguit endur-se el Butaca a la millor actriu de musical, que finalment ha recaigut en Elena Gadel per 'Cabaret'. Un muntatge pel qual també ha estat premiat Ivan Labanda.

La igualtat al teatre, principal reivindicació
Les reivindicacions han estat constants a la cerimònia. La igualtat de gènere al món del teatre ha estat la principal demanda d'actrius i actors. També la tolerància, la llibertat d'expressió i la fi del 'tap generacional' a la professió. De fet, tampoc no han faltat les referències a directors teatrals darrerament polèmics com Lluís Pasqual, a qui una actriu va acusar de 'comportaments despòtics' i d'agafar-se a la cadira sense apostar per les noves generacions.

El palmarès

Millor muntatge: 'Sopa de pollastre amb ordi'

Millor direcció: Montse Rodríguez per 'A.K.A'

Millor text: Daniel J. Meyer per 'A.K.A'

Millor muntatge de petit format: 'A.K.A'

Millor actor: Albert Salazar per 'A.K.A'

Millor actriu: Clara Segura per 'Les noies de Mossbank road'

Millor actor de repartiment: Oriol Pla per 'La calavera de Connemara'

Millor actriu de repartiment: Laura Conejero per 'La importància de ser Frank'

Millor composició musical: Paula Jornet per 'La importància de ser Frank'

Millor musical: 'Cabaret'












Albert Salazar

Gràcies a la gent que ens ha votat, gràcies a la Sala Flyhard per confiar en nosaltres. També a la meva família per haver-me donat suport sempre.

Clara Segura

Tan debò d'aquí res no sigui notícia que sigui un text d'una autora, dirigit per una directora i interpretat per tres actrius. Moltes gràcies.

Ferran Utzet

'Sopa de pollastre amb ordi' és una obra que parla de la lluita per a un món millor com a actitud vital per no deixar-se dominar per la passivitat ni per la por. Avui, en què la democràcia i els drets humans estan amenaçats, ens necessitem presents i actius.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.