Cuba retalla distàncies amb Sant Cugat amb una exposició 'identitària'


  • Comparteix:

Fa 120 anys, Cuba va esdevenir una república independent després d'anys sota el règim colonial espanyol. Aquest pas va suposar una sèrie de canvis per a l'illa, tant socials com polítics i econòmics, i gràcies a l'exposició 'Cuba, de colònia a nova república (1898-2018)' es poden descobrir al Museu del Monestir. Una mostra amb peces inèdites que per primera vegada surten a la llum de la mà del santcugatenc Joan Franquesa i la seva col·lecció particular i que ha atret desenes de persones aquest dimecres al Claustre del Monestir. Franquesa i l'alcaldessa, Carmela Fortuny, han estat els encarregats d'inaugurar aquesta exposició que destaca per la rellevància històrica i el seu valor documental.

Documents firmats pel general en cap de les tropes revolucionàries cubanes, Máximo Gómez, i pel que fou president del govern espanyol, Cánovas del Castillo, així com tributs de compra i lloguer d'esclaus són algunes de les peces més destacables d'una mostra que pretén ser itinerant. En declaracions a Cugat.cat, Franquesa ha explicat que ja estan 'en contacte amb diferents espais que s'han interessat per la mostra', com la Casa Amèrica de Barcelona.

Una altra de les peces que ha cridat l'atenció ha estat l'estelada més antiga que es conserva, i que data de 1915 quan un grup de combatents catalans la van portar al front a la Primera Guerra Mundial. La relació entre Catalunya i Cuba ocupa també un espai de l'exposició, on s'estableix un paral·lelisme entre el procés d'independència cubà i el català.

En aquest sentit, l'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha explicat a Cugat.cat que és una exposició 'que parla d'història i d'identitat' i que es pot comparar amb 'el moment català'. Fortuny també ha destacat que la mostra s'hagi fet des Sant Cugat.

Tot plegat, en una exposició que Franquesa, president de Sant Cugat Empresarial (SCE), 'no volia que fos de mapes i papers', sinó que transportés els visitants a la Cuba del segle XIX, i que també ha comptat amb la col·laboració d'altres museus d'arreu de Catalunya. La mostra es podrà visitar fins el 21 d'abril.















Carmela Fortuny

Estem parlant d'història, d'identitat, d'un pas de colònia a República. Es tracta d'un paral·lelisme amb el moment català. Orgullosa que ho hàgim pogut fer des del Museu de Sant Cugat i que a partir d'aquí pugui fer trajectòria pel nostre país.

Joan Franquesa

Jo no volia fer una exposició de mapes ni papers,per gent erudita, sinó que el visitant se sentís com a Cuba. Penso que ho hem aconseguit



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.