D'un monestir d'Irlanda a 'El Cant dels Ocells', la tradició de les nadales

El músic Lluís Cabal repassa al 'Sant Cugat a fons' les cançons de Nadal més importants


  • Comparteix:

Les Nadales es canten arreu del món / Foto: Localpres

Les Nadales es canten arreu del món / Foto: Localpres

La primera nadala de la qual se'n té registre va néixer al segle XIII. Des de llavors, petits i grans han celebrat el Nadal amb música i cançons, provinents de la música culta, com 'Santa Nit', o de la popular, com 'El noi de la mare'. El músic Lluís Cabal presenta aquesta setmana a la secció 'Donem la nota', patrocinada per l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), la història de les nadales.

ESCOLTA-HO

Cabal ha explicat que una nadala és 'una cançó en la qual la lletra fa referència al Nadal o a l'hivern en general' i que n'hi ha de molts gèneres i sonoritats diferents.

El primer rastre de cançó nadalenca és 'Wexford Carol', la més antiga documentada, que data del segle XIII i que va ser trobada en un còdex en un monestir irlandès en ple segle XX. Escrita originalment en gaèlic, la seva traducció a l'anglès s'ha popularitzat en els últims anys i fa referència al naixement del Messies. Al repertori nadalenc s'han sumat durant els anys peces provinents de la música culta, 'Santa nit' de Franz Xavier Gruber o 'Joia en el món', inspirat en algunes melodies de Händel.

Cançons de bressol, com 'El noi de la mare', de temàtica infantil, 'Fum, fum, fum' i 'El dimoni escuat', també protagonitzen els cançoners de nadales. Cabal ha recordat també durant la secció que hi ha altres cançons que han esdevingut nadales, com 'El Cant del Ocells', tot i no ser-ho originalment.

La primera nadala



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.