Una mostra uneix el passat de les republicanes amb el present de les sirianes

L'exposició fa paral·lelismes entre les dues realitats de les refugiades


  • Comparteix:

L'Associació Catalana per la Pau (ACP) inaugura a Sant Cugat 'Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de lluny i de prop', una exposició que mostra el paral·lelisme de dos tràgics episodis de la història contemporània: l'exili republicà cap a França i el conflicte a Síria, que ha obligat a prop de cinc milions de persones a abandonar casa seva. Tots dos successos però, abordats des de la mateixa mirada, la de la dona refugiada. L'objectiu del muntatge és demostrar que, tot i la distància entre els dos successos, el desig de les seves protagonistes de tirar endavant és omnipresent. En el marc dels actes del Dia Internacional de la Dona, l'exposició es podrà veure fins al 6 d'abril al Museu del Monestir.

Prop de 80 anys separen la marxa forçosa dels republicans cap a França amb el conflicte Sirià i d'un país a un altre hi ha gairebé 4.000 quilòmetres. 'Refugiades de lluny i de prop' mostra el periple pel que van passar les republicanes fins arribar a Elna i el que a hores d'ara viuen les sirianes que escapen al cap al camp de refugiats de Mafraq, una petita ciutat al nord de Jordania. 'Al costat d'aquesta doble situació de vulnerabilitat de les dones, ser dona i refugiada, hi ha hagut experiències on les mateixes dones han generat espais de protecció per a elles', ha explicat el president de l'ACP, Xavier Cutillas.

L'exposició s'ha inaugurat aquest dimarts amb la presència de la tinenta d'alcalde de Polítiques de Cicles de Vida i Progrès Social, Susanna Pellicer. 'Refugiades de lluny i de prop' ja ha passat per Barcelona - al Museu de la Immigració de Catalunya-, Reus, Granollers, Manresa i Cornellà de Llobregat. L'última parada serà al juny, a Elna.



Xavier Cutillas

'Al costat d'aquesta doble situació de vulnerabilitat de les dones, ser dona i refugiada, hi ha hagut experiències on les mateixes dones han generat espais de protecció per a elles'



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.