El llegat poètic de Ferrater es fa present a El Siglo

El 17è Premi de Poesia Gabriel Ferrater comparteix escenari amb els guardonats del certamen a Secundària


  • Comparteix:

L'univers ferraterià s'ha fet present aquest dijous a la llibreria d'El Siglo Mercantic de la mà del guanyador del 17è Premi de Poesia Gabriel Ferrater, el mediavelista i escriptor Francesc J. Gómez, que ha visitat Sant Cugat per presentar 'Pengeu-ne cada nit als enforcalls', el poemari amb què ha guanyat el certamen. Gómez també ha compartit escenari amb els guanyadors del 21è Premi de Poesia Gabriel Ferrater per a centres de Secundària, que enguany ha distingit quinze composicions d'entre la vuitantena de poemes que s'hi han presentat.

L'obra de Francesc J. Gómez és un recull de poemes que beu de composicions que ha anat redactant en la intimitat i que va decidir agrupar en un poemari sota un 'títol obert', amb un pronom que convida a l'especulació i que també planteja 'l'horitzó de salvació de la poesia'. La mètrica usada, les dècimes, també són un símbol de la funció poètica. 'Fan referència al 10 i als dits que hi ha en dues mans, en al·lusió a l'escriptura', ha explicat l'autor. A més, és un format que li ha permès compondre des de indrets diferents ja fos caminant o nedant.

De fet, aquesta ha estat la seva estrena pública com a poeta. 'Rebre el premi ha estat tota una sorpresa'. Els temes que ha tractat al recull són diversos. Van des de la memòria col·lectiva a la mort, passant per l'amor i la creació poètica. Tot plegat en un poemari en què també hi ressonen alguns dels seus referents com el mateix Ferrater, Ausiàs March, Dante o T. S. Eliot.

El president del jurat del certamen i editor d'Edicions 62, Jordi Cornudella, n'ha destacat la 'qualitat formal', especialment tenint en compte que es tracta d'un 'poeta novell', almenys pel que fa a l'esfera pública.

21è Premi de Poesia Gabriel Ferrater per a centres de Secundària
A banda de donar a conèixer l'obra de Gómez, que a l'abril ja es va presentar oficialment a Barcelona i que a la tardor rebrà un reconeixement a la ciutat en el marc del Festival Nacional de Poesia, l'acte també ha servit per distingir els guardonats del 21è Premi de Poesia Gabriel Ferrater per a centres de Secundària.

Enguany s'hi han presentat una vuitantena de composicions d'alumnes de diferents centres educatius de la ciutat. De tots ells, se n'ha distingit una quinzena. El primer premi de la categoria de 1r i 2n d'ESO ha estat Pau Alaminos, de l'Escola Avenç; el de la categoria de 3r i 4t d'ESO ha recaigut en Mònica Argemí, de l'Escola Thau; i el de Batxillerat ha estat per a Pol Padilla de l'Àgora Sant Cugat. També s'ha distingit a finalistes i a accèssits en cadascuna de les categories.

L'acte també ha comptat amb una actuació del rapsoda Andreu Galán, així com amb la presència de les regidores de Cultura i Eduació en funcions, Sílvia Solanellas i Esther Salat, respectivament.




Francesc J. Gómez

L'enforcall és una metàfora clàssica tradiconal que expressa la constant llibertat, la presa de decisions.

Jordi Cornudella

es del punt de vista formal és un llibre molt treballat. A més, sota l'aparença de ser un llibre de poesia molt culta comunica experiències vitals molt sòlides.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.