Tomàs Margalef: 'Seria difícil un incendi de milers d'hectàrees a Collserola'

Cugat Mèdia parla amb el catedràtic d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius de la Universitat Autònoma de Barcelona


  • Comparteix:

Tomàs Margalef assenyala que Collserola està preparada per respondre ràpidament als incendis / Foto: Cugat Mèdia

Tomàs Margalef assenyala que Collserola està preparada per respondre ràpidament als incendis / Foto: Cugat Mèdia

Les bones comunicacions internes i la vigilància intensa fan 'difícil' que Collserola visqui un gran incendi forestal. Tot i que el manteniment dels boscos no és tan bo com caldria, el Parc Natural té ulls vigilant-ne cada racó constantment i els Bombers poden arribar amb rapidesa i facilitat a qualsevol punt de les 11.000 hectàrees que ocupa, dos fets que impedeixen una ràpida propagació que pugui descontrolar un incendi. Ho ha explicat a Cugat Mèdia el catedràtic d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius de la Universitat Autònoma de Barcelona, Tomàs Margalef, un departament que porta 20 anys assistint els Bombers en l'estudi de la propagació dels focs.

Per a la tranquil·litat dels santcugatencs, Margalef també destaca que les pendents de la banda del Vallès Occidental són 'més suaus' que les del cantó de Barcelona, un fet que també alenteix els incendis forestals. Només en una zona, prop de l'Ermita de la Salut, hi ha desnivells pronunciats. Això sí, Margalef adverteix que el bosc està 'brut i molt abandonat' i que això fa que tingui al sotabosc molt 'combustible'. Per tant, fa una crida, primer, a tenir molta cura amb les activitats que es facin vora el bosc i segon, a millorar-ne el manteniment a l'hivern per netejar-lo.

'A Collserola qualsevol columna de fum es detecta molt ràpid, hi ha molts camins i es pot actuar de seguida', assegura Margalef, que remarca que un incendi com el de la Ribera d'Ebre, amb 5.000 hectàrees cremades, seria molt complicat a la serra, especialment perquè significaria que 'ha cremat mig parc'.


Tomàs Margalef

És una muntanya molt poblada, hi ha molta gent, torres de vigilància. De seguida es detecta una columna de fum. Hi ha molts camins i això permet que es pugui actuar de manera molt ràpida. Els incendis que es puguin declarar s'extingeixen de forma molt ràpida.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.