El 19è Festival Nacional de Poesia omplirà Sant Cugat de versos amb una seixantena d'activitats

L'espectacle inaugural 'Exili 1939', la Nit de Poesia i els homenatges a Marta Pessarrodona i Narcís Comadira centren les propostes


  • Comparteix:

Sant Cugat es tornarà a omplir aquesta tardor de poesia per a tots els públics i per tots els racons de la ciutat. El 19è Festival Nacional de Poesia (FNP) de Sant Cugat portarà entre el 9 d'octubre i el 9 de novembre prop d'una seixantena d'activitats en una trentena d'espais diferents, amb homenatges a la santcugatenca Marta Pessarrodona i a Narcís Comadira, diàlegs entre poetes catalans i d'arreu de la península Ibèrica, un espai per a joves poetes, una trobada de programadors internacionals i dos espectacles centrals: l'inaugural ideat per l'actor santcugatenc Jordi Bosch 'Exili 1939' i la Nit de Poesia dirigida pel també escriptor local Jordi Lara després de la renúncia de Sam Abrams el juliol passat.

ESCOLTA-HO

La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha destacat el caràcter transversal del festival per 'treure la poesia de la seva zona de confort' i apropar-la a tots els públics. També ho ha fet el director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Ponsatí-Murlà, que ha agraït la 'disposició' i 'eficàcia' de Jordi Lara per dirigir 'en temps rècord' la Nit de Poesia, 'un dels puntals de la programació del festival', després que Sam Abrams dimitís al juliol, amb el projecte 'molt madur'.

Un Jordi Lara que també s'ha mostrat agraït amb l'organització per acceptar una 'proposta arriscada'. La Nit de Poesia serà el dijous 17 d'octubre a dos quarts de vuit al Teatre-Auditori. Un espectacle titulat 'Amants i estalvis' i en què Lara unirà poetes reconeguts i persones anònimes a qui la poesia 'els ha salvat la vida'. Tot plegat amb la participació del cantant de trap Lildami, entre d'altres, i amb la música en directe de la Cobla Mediterrània.

De la seva banda, el director del Teatre-Auditori, Pep Tugues, ha remarcat l'aposta de la ciutat per la poesia, que s'intensifica durant aquest mes per tots els racons de la ciutat. Tugues ha detallat en què consistirà l'acte inaugural, 'Poesia 'Exili 1939', un espectacle ideat per Jordi Bosch que es podrà veure dimarts 15 d'octubre al Teatre-Auditori a dos quarts de vuit del vespre, i en què es commemoren els 80 anys de l'inici de l'exili republicà amb una selecció de textos molt diversos feta per Maria Campillo i que parlen del dolor, l'enyorança i de la pèrdua. Marta Angelat, Jordi Boixaderas, Eduard Farelo, Lluís Soler, Júlia Truyol i Emma Vilarasau s'encarregaran de recitar els versos acompanyats per la veu de Magalí Sare i el violoncel de Marta Roma.

La imatge
El festival també té una vessant interdisciplinària i compta amb música en directe, amb els concerts per exemple de Joan Miquel Oliver i Heura Gaya, visites guiades i exposicions, com la de les fotografies de l'artista santcugatenca Amanda Bernal. Titulada 'L'Esquerda', una d'aquestes imatges és la del cartell del festival; un núvol en blanc i negre suspès entre les muntanyes: un element que no es pot tocar i és mutable, un espai oníric que reflexiona sobre els cicles vitals i que vol tocar conceptes com l'oblit, la incertesa i la mobilitat.

Imatge d'Amanda Bernal del 19è Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat / Foto: FNP
Imatge d'Amanda Bernal del 19è Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat / Foto: FNP


El FNP, al 'Sant Cugat a fons'

El 19è Festival Nacional de Poesia ha passat pel magazín de la mà de la tècnica de lletres de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament, Carolina Hernàndez, i el director de la Nit de Poesia del festival i escriptor santcugatenc, Jordi Lara, per repassar el programa i valorar el tret de sortida del festival. 'La poesia no és dels poetes, la poesia és de tothom'. Amb aquesta màxima Lara ha reivindicat l'universalitat de l'art, amb la voluntat de fer pujar a l'escenari a escriptors anònims durant el festival.

Gairebé una cinquantena d'actes, sis exposicions i prop de 30 espais de la ciutat vertebren un festival que no vol que la poesia quedi reclosa en un únic lloc i pugui escampar-se per arribar a un públic major. Tot plegat un festival de referència a la ciutat amb 19 edicions a les esquenes amb la intenció d'apropar l'art del llenguatge, el lirisme i la bellesa.





Oriol Ponsatí-Murlà

Sam Abrams va decidir unilateralment i per motius que encara no sé exactament quins són renunciar a la direcció. Ens va provocar un problema perquè estàvem molt al límit, estava pràcticament tancat i ho vam haver de refer.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.