Museus d'arreu del món es troben a Sant Cugat per vincular la cultura a la salut i el benestar

Sant Cugat ha acollit la 32a Jornada de la Xarxa de Museus Locals, amb més d'un centenar d'assistents


  • Comparteix:

La jornada ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La jornada ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Més d'un centenar d'agents implicats amb museus locals d'arreu de Catalunya, i també algun de l'estranger, s'ha reunit aquest dimecres a Sant Cugat per compartir experiències i projectes que relacionin la salut i el benestar amb l'acció cultural. La ciutat ha acollit la 32a Jornada de la Xarxa de Museus Locals, que organitza la Diputació de Barcelona i que ha deixat petita la sala on estava previst fer-la de la Casa de Cultura i s'ha hagut d'habilitar un altre espai on uns quants assistents han pogut seguir les xerrades i conferències per 'streaming'.

ESCOLTA-HO

L'acte l'han obert la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i el coordinador de l'àrea de Cultura de la Diputació, Jordi Roca, que ha posat en valor la transcendència d'aquestes jornades, que se celebren des de 1988, 'com a espai de debat i reflexió' de temes de l'acció museística.

La intenció de la trobada d'enguany és dotar d'eines als museus perquè, des del patrimoni i la cultura, es pugui millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Connectar, d'alguna manera, l'art i la cultura amb la ciència i la salut i posar sobre la taula el vessant social dels museus, en un moment de reflexió i reformulació de les seves funcions. La tinenta d'alcaldia ha explicat que la cultura és 'un element de cohesió i de pertinença' que repercuteix, encara que sigui de manera indirecta, amb el nostre benestar. De fet, una de les conferències ha tractat la prescripció mèdica de la cultura i de l'art per motius de salut.

A Sant Cugat, tal com ha recordat Madrona i s'ha presentat també amb una xerrada, ja es duen a terme iniciatives relacionades, per exemple, amb la salut mental, com 'Fem un museu', 'Fotomemòries' i 'Guia'm pel Monestir'.

La jornada, protagonista al 'Sant Cugat a fons'
La tècnica de Cultura, Educació i Promoció de la Ciutat Helena Minuesa ha passat pel magazín 'Sant Cugat a fons' per explicar com va funcionar la jornada i els punts més destacats del programa. Ho va fer a la secció mensual de Patrimoni del programa.


Esther Madrona

Sovint tendim a pensar que la cultura és només l'expressió cultural, però té una tasca social al darrere. Cohesiona, ens identifica i ens fa sentir part d'un col·lectiu. El nostre benestar, de forma indirecta, puja.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.