El Castell de Canals, en tres dimensions

L'equip d'arqueòlegs que treballa en l'excavació ha reconstruït digitalment com era aquesta peça clau del patrimoni valldoreixenc per fora


  • Comparteix:

El Castell de Canals, reconstruït digitalment / Foto: Rubén Ramírez

El Castell de Canals, reconstruït digitalment / Foto: Rubén Ramírez

El Castell de Canals ha reviscut digitalment gràcies a l'equip d'arqueòlegs que està treballant en la seva excavació. Una reconstrucció en tres dimensions que permet fer-se una idea de com era aquest edifici, peça clau del patrimoni valldoreixenc, que es va presentar la setmana passada a Tribuna d'Arqueologia, un espai impulsat per la Generalitat de Catalunya per posar en valor troballes destacables d'arreu del país.

ESCOLTA-HO

Una construcció que, si bé s'anomena castell, es podria homologar més aviat amb una 'domos', molt habitual a la Catalunya medieval i que hostatjava famílies nobles. És la primera vegada que es pot veure com era el Castell de Canals, del qual ara mateix només se'n conserva una paret vertical. L'historiador Juanjo Cortés ha explicat al magazín 'Sant Cugat a fons' que aquesta reconstrucció s'ha fet des de dues perspectives, la de la façana sud i la del pati interior, l'espai que servia per connectar totes les estances de la casa.

Encara queda molta feina per fer a les excavacions i Cortés ha assenyalat que el ple de l'EMD està compromès amb què l'any vinent es puguin continuar els treballs, que també haurà d'abraçar la consolidació de l'estructura existent i la recerca històrica al voltant dels usos i significats de l'edifici. El Castell de Canals és un dels orígens de Valldoreix i va ser la gènesi de l'antic municipi de Canals, que va servir per vertebrar les masies que hi havia fins llavors i que al segle XIX es va integrar a Sant Cugat del Vallès.

La façana sud / Foto: Rubén Ramírez
La façana sud / Foto: Rubén Ramírez



Juanjo Cortés

No tan sols és la intervenció arqueològica. És la consolidació i la recerca al voltant del castell. Hi ha una voluntat política de tota la Junta de Veïns perquè aquest 2020 es reiniciïn les campanyes d'excavació d'aquest patrimoni tan important.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.