El pastisser Jaume Sàbat és l'escriptor santcugatenc d'aquest mes de gener


  • Comparteix:

La iniciativa, promoguda per la galeria Canals, coincideix amb l'Any del Llibre i la Lectura

La iniciativa, promoguda per la galeria Canals, coincideix amb l'Any del Llibre i la Lectura

El mestre pastisser Jaume Sàbat és l'escriptor santcugatenc del mes de gener, en el marc d'una iniciativa cultural promoguda per la galeria Canals amb motiu de l'Any del Llibre i la Lectura. A partir dels anys 50, Sàbat va escriure més de 3.000 articles sobre la seva professió, diversos contes i un llibre de memòries.

La iniciativa 'Escriptor Santcugatenc del Mes', engegada per la Canals-Galeria d'Art, dedicarà cada mes d'aquest any 2005 a retre homenatge a un autor de la nostra ciutat. Aquest gener, el protagonisme és per Jaume Sàbat, reconegut pastisser que des dels anys 50 va conrear també una important vessant artística.

Sàbat va escriure, principalment, sobre la seva professió, i va signar més de 3.000 articles sobre pastisseria moderna. També va posar recopilar els seus records d'infància, vinculats a la pagesia, en diversos contes i relats on la rebosteria sempre tenia un paper destacat. Des de finals dels anys 40, va col·laborar amb les principals revistes espanyoles de pastisseria. També va ser ninotaire i va escriure contes il·lustrats sobre la seva professió. La seva obra més destacada és 'De vailet a la masia, al camp de concentració', el seu llibre de memòries.

El seu fill, Jaume Sàbat, explica com es va iniciar la trajectòria artística del seu pare, que durant tota la seva vida sempre va escriure i dibuixar sobre els temes que més coneixia: la pastisseria i la pagesia.

Jaume Sàbat

El meu pare va veure que a la pastisseria podia desenvolupar cert art i creativitat. Des d'aleshores, sempre ha mantingut un esperit artístic i bohemi.


La iniciativa de l'Escriptor Santcugatenc del Mes coincideix amb la celebració, aquest any 2005, de l'Any Internacional del Llibre i la Lectura. Segons el seu promotor, Josep Canals, la intenció és homenatjar diversos autors de Sant Cugat que passaran desapercebuts en els reconeixements institucionals però que, en canvi, formen part de la història del poble.

Josep Canals

Aquests escriptors no ompliran grans pàgines de l'Any del Llibre, però han format part del Sant Cugat històric que estem perdent i que també cal descobrir.


El proper mes de febrer, l'escriptora homenatjada serà Liberata Masoliver. Cada primer de mes, es realitzarà un acte per aprofundir en la trajectòria de l'escriptor escollit i es penjarà un cartell i una breu biografia a una trentena de comerços de la ciutat. A més, està previst que els autors o les seves famílies donin algunes obres a la biblioteca municipal per tal de completar el fons d'autors locals i que la petjada d'alguns d'aquests creadors no es perdi.

La llista completa dels escriptors santcugatencs que seran homenatjats és la següent: Jaume Sàbat, Liberata Masoliver, Francesc Cabanas, Jordi Lara, Roser Amills, Ramon Barnils, Tomàs Grau, Miquel Cabanas, Joan Tortosa, Josep Maria Figueras, Montserrat Rumbau i Francesc de P. Llatjós.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.