Martínez-Corcuera (periodista): 'És bàsic que els joves tinguin referents esportius dones'

El periodista i professor de la UVic-UCC ha desgranat al 'Connectats' l'estudi 'Hipermasculinitat en els discursos periodístics esportius'


  • Comparteix:

Raúl Martínez-Corcuera als estudis de Ràdio Sant Cugat

Raúl Martínez-Corcuera als estudis de Ràdio Sant Cugat

'Hipermasculinitat en els discursos periodístics esportius' és l'aportació del periodista i professor santcugatenc Raúl Martínez-Corcuera al llibre 'Sport, Globalization and Identity, New Perspectives on Regions and Nations'. Aquesta obra acadèmica de la UViv-UCC i la Solent University britànica aborda des de diferents perspectives la relació entre l'esport i la política en temps de globalització. L'estudi de Martínez-Corcuera i el professor Max Mauro analitza la identitat de la dona en l'esport i conclou que si bé el tractament informatiu als mitjans és prou rigorós, el volum d'informació de l'esport femení continua sent menor i les opinions del públic menystenen la dona.

ESCOLTA-HO

Quin paper juga l'esport en la identitat de la dona i quina és la seva participació en aquest món globalitzat del futbol? Després d'anys de treball conjunt amb el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), l'estudi respon aquesta qüestió centrada en el futbol i el periodisme esportiu "un espai d'homes blancs heterosexuals", com ha explicat Martínez-Corcuera al programa 'Connectats', produït per la Xarxa.

A 'Hipermasculinitat en els discursos periodístics esportius' els autors, Martínez-Corcuera i Mauro, classifiquen l'aparició de la dona en els discursos esportius i estableixen diferents tipologies: dones, en general, dones futbolistes o esportistes, dones de futbolistes i dones periodistes. Cadascuna d'elles té una mirada diferent, però com apunta Martínez-Corcuera tenen un punt en comú, "la cosificació", la utilització del cos com a element principal del discurs. La raó, que es tracta d'una "premsa d'homes i per a homes", com reconeix l'autor.

Després d'un exhaustiu seguiment i anàlisi de la informació periodística, l'estudi conclou que el tractament periodístic que es fa de les informacions d'esport femení és equiparable al masculí i se centren en el valor esportiu. També remarca que el volum d'informació sobre l'esport femení encara és molt menor i que existeix igualtat en el seguiment dels professionals que cobreixen l'esport femení, però no amb el masculí.

Raúl Martínez-Corcuera assegura que l'esport femení i el futbol femení poden guanyar interès mediàtic i social si se'ls dona l'oportunitat, com ha passat amb el bàsquet femení als Estats Units. Llavors, "sí que sabran jugar, sí que seran interessants i, el més important, seran un referent, que en el cas del futbol permetrà que deixi de ser un espai "masculinitzat, blanc i heterosexual", sentencia el periodista.










Raúl Martínez-Corcuera

Forma part d'una recerca que treballem amb el CAC sobre les mirades en el futbol i com es representen la diversitat, el racisme i el masclisme.

Raúl Martínez-Corcuera

Un exemple que demostra que si dones la possibiliat, l'esport femení pot interessar i ser un referent, és el del bàsquet als EUA.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.