L'Arxiu Nacional celebra el 40è aniversari com una institució 'consolidada' i 'una estructura d'Estat'

La seu de l'Arxiu Nacional de Catalunya fa 25 anys que es troba a Sant Cugat


  • Comparteix:

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) compleix aquest dissabte 40 anys i, per celebrar-ho, estrena una nova guia per fer arribar a la ciutadania la tasca d'una institució 'totalment consolidada'. A més, es faran activitats per posar en valor els 'espectaculars resultats' assolits durant aquestes quatre dècades. Tot i que el decret de creació data del 28 de novembre de 1980, Sant Cugat acull la seu de la institució des de fa 25 anys.

En l'acte d'inauguració d'aquest any d'aniversari, la consellera de Cultura, la santcugatenca Àngels Ponsa, ha definit l'ANC com "una estructura d'Estat". Ponsa, a més, que ha recordat que era regidora de Cultura a l'Ajuntament de Sant Cugat quan es va inaugurar la seu, l'abril de 1995, ha posat èmfasi en la vinculació que té la institució amb la ciutat.

De la seva banda, el director de l'arxiu, Francesc Balada, ha destacat les xifres dels fons que acumula la institució, i la seva aposta i la "mirada al futur", amb un reforç de la comunicació per xarxes però sobretot amb la digitalització dels documents i l'opció de fer consultes en qualsevol moment en línia.

L'acte també ha comptat amb la presència de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i d'un dels exdirectors de la institució, Josep Maria Sans i Travé, a més d'una taula rodona amb persones implicades en la història de l'arxiu.

Més enllà de la vinculació amb Sant Cugat, la celebració dels 40 anys també servirà per destacar, amb una guia, la tasca i les xifres que ha aconseguit l'arxiu durant aquestes quatre dècades. Més de 1.300 fons documentals i col·leccions, uns 37 quilòmetres de documentació, prop de set milions d'imatges i audiovisuals i més d'11 milions i mig d'objectes digitals. Durant aquest any està previst ampliar l'espai de l'arxiu perquè pugui acollir fins a 11 quilòmetres més de documentació. A més es reben unes 300.000 consultes cada any d'arreu del món ja que, precisament això s'ha destacat durant l'acte, la institució aposta per una mirada al futur i per la digitalització de documents, més important encara en aquests temps de pandèmia.




Francesc Balada

Parlem d'una institució plenament consolidada. L'ANC ha fet una aposta per l'àmbit digital.

Àngels Ponsa

És un equipament de país que tenim la sort de tenir-lo a Sant Cugat des de fa 25 anys. Ha valgut la pena tenir-lo. És una estructura d'Estat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.