La Comissió de la Dignitat insta el govern espanyol a retornar 'tots' els arxius catalans incautats


  • Comparteix:

Des d'aquest col·lectiu recorden que fins que els papers no estigui aquí 'no es pot baixar la guàrdia'

Des d'aquest col·lectiu recorden que fins que els papers no estigui aquí 'no es pot baixar la guàrdia'

La Comissió de la Dignitat demana al govern espanyol el retorn 'íntegre' de tots els documents catalans espoliats per la dictadura franquista al final de la Guerra Civil. Així ho ha manifestat a Sant Cugat, el president de la Comissió, Toni Strubell, que ha participat en un acte organitzat per la delegació local d'Òmnium Cultural. Strubell s'ha felicitat pel compromís del govern espanyol, però ha evitat 'cantar victòria' abans que el retorn de tots els 'papers de Salamanca' sigui una realitat.

La Comissió de la Dignitat fa un balanç positiu del dictamen de la comissió d'experts que va reconèixer, ara fa un mes, la legalitat i legitimitat del retorn a Catalunya dels documents de la Generalitat republicana incautats per la dictadura franquista al final de la Guerra Civil. El president de la Comissió, Toni Strubell, ha qualificat el compromís adquirit pel govern espanyol com 'un bon pas endavant' per solucionar un greuge històric que ja fa 66 anys que dura.

Malgrat tot, Strubell no vol 'cantar victòria' abans de veure els resultats d'aquest compromís, i ha advertit que la Comissió de la Dignitat vigilarà que el retorn dels documents sigui el més ampli possible. L'escoltem.

Toni Strubell

És un molt bon pas endavant, però hem de ser vigilants i no cantar victòria abans d'hora. Encoratgem el govern espanyol a fer la devolució de la manera més àmplia possible.


En aquest sentit, Strubell ha avançat que alts càrrecs del govern espanyol han iniciat contactes amb la Comissió de la Dignitat per assessorar-se sobre el procediment pel retorn a Catalunya dels 'papers'.

De la seva banda, l'alcalde, Lluís Recoder, ha recordat que Sant Cugat va ser un dels primers municipis catalans que es van adherir a la Comissió de la Dignitat, i va penjar del balcó del consistori una pancarta reclamant el retorn de 'tots' els papers de Salamanca. Recoder s'ha felicitat pel compromís del govern espanyol, però s'ha mostrat prudent, i ha advertit que no és la primera vegada que un govern socialista anuncia el retorn dels arxius.

Lluís Recoder

No podem baixar la guàrdia. El govern de Felipe González ja va aprovar un acord en consell de ministres que no es va complir. La presència dels papers fora de Catalunya és perpetuar una injustícia històrica inadmissible.


El president de la delegació local d'Òmnium Cultual, Xavier Escura, valora molt positivament la visita de la Comissió de la Dignitat a la nostra ciutat, i creu que aquesta visita és molt important ja que els papers de Salamanca hauran de venir a Sant Cugat.

Xavier Escura

Pensàvem que era una oportunitat molt interessant que vingués la Comissió per exposar la situació actual. I més tenint en compte que els papers hauran de venir aquí a l'Arxiu Nacional de Catalunya.


D'altra banda, la Comissió de la Dignitat ha anunciat que aquest cap de setmana es publicarà a la premsa una carta signada per un centenar d'intel·lectuals internacionals, entre ells personalitats com Noam Chomsky i Adolfo Pérez-Esquivel, felicitant el govern espanyol per la seva decisió i instant-lo a efectuar un retorn 'íntegre' dels arxius catalans incautats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.