El festival LUMÍNIC omplirà Sant Cugat d'exposicions fotogràfiques a partir d'aquest dijous

Més d'una vintena de propostes es reparteixen per la ciutat amb el tema 'Multivers', que llueix la realitat paral·lela de cada artista


  • Comparteix:

Sant Cugat s'inundarà de mostres fotogràfiques amb la segona edició del Festival de fotografia LUMÍNIC. Després de la cancel·lació de l'edició del 2020 a causa de la pandèmia, la iniciativa torna des d'aquest dijous i fins al 2 de maig, amb un total de 23 mostres fotogràfiques d'una trentena d'artistes que es repartiran per diferents indrets de la ciutat i, també, a Barcelona. Els reculls giren al voltant del concepte 'Multivers', un terme de física quàntica per definir el conjunt de molts universos existents. El municipi acollirà 16 exposicions i activitats i tallers que es repartiran per diferents indrets.

El festival recull la creació de realitats paral·leles a partir de la fotografia, treballant temes com les diferents capes de la realitat, la concepció de l'espai-temps, la generació de realitats alternatives i la imatge latent, entre d'altres. La codirectora de la plataforma LUMÍNIC, Amanda Bernal, especifica que el que es "connecta i planteja" són els diferents imaginaris que presenten els artistes. "Realitats que provenen de l'inconscient i ens plantegen narratives diferents per apropar-nos a altres realitats", conclou.

Durant la presentació de la nova edició, aquest dijous al Claustre del Monestir, Bernal ha remarcat que són exposició "per no córrer", per "gaudir" i, també "per veure més d'una vegada".

Entre els projectes i artistes que conformen el cartell d'enguany trobem el novaiorquès Roger Ballen, la basca Bego Antón o els catalans Jordi Guillumet i Mònica Roselló. També compta amb artistes locals, com els fotògrafs santcugatencs Roger Grasas i Bernat Millet, també codirector de la iniciativa.

En aquesta edició, i per primera vegada, el festival LUMÍNIC posa un peu a Barcelona amb tres exposicions. La més destacada és 'Després del record' del fotògraf Manel Úbeda al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), una mostra que retrata l'abandonament i el procés de desmantellament de les instal·lacions del Parc d'Atraccions de Montjuïc (1966-1998).

El Festival LUMÍNIC, coorganitzat per la plataforma LUMÍNIC i l'Ajuntament de Sant Cugat, no es va poder tirar endavant el 2020 a causa de la pandèmia. Per això, aquest 2021 se celebra la segona edició de la iniciativa en què es recuperen propostes de l'any passat. Enguany, LUMÍNIC es consolida com una plataforma fotogràfica permanent amb una galeria en línia i una editorial que, aviat, publicarà el primer llibre de fotografia. En ell, es mostrarà el projecte 'Bitter, Sweet Soft' del fotògraf santcugatenc Bernat Millet sobre la comunitat sahrauí.

A la roda de premsa de presentació del festival, aquest dijous, també hi ha assistit la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que ha posat en valor "la visió internacional" del LUMÍNIC. En aquest sentit, Madrona ha remarcat que, tot i ser un festival que "neix a Sant Cugat", té "una clara vocació de traspassar aquestes fronteres locals".

Exposicions, tallers i activitats presencials i en línia
El festival, amb l'objectiu de convertir-se en un punt de trobada referent de la fotografia contemporània, inundarà sales d'exposicions, places i carrers de treballs fotogràfics, tant d'autors consagrats com d'emergents. A més de les mostres, també s'organitzaran activitats, tallers i visites guiades per completar el programa i compartir coneixements sobre la fotografia. Hi haurà propostes que es faran presencials i caldrà inscriure's prèviament i, d'altres, que es retransmetran pel canal de Youtube de la plataforma.







Amanda Bernal

El que connectem i plantegem són aquests imaginaris diferents que ens presenten els artiste. Són aquestes realitats que provenen de l'inconscient i ens plantegen narratives diferents per apropar-nos a altres realitats.

Esther Madrona

És un festival que neix a Sant Cugat però té una clara vocació de traspassar aquestes fronteres locals, arribar a Barcelona i arreu del país.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.