Del llibre a la pantalla: Sis adaptacions per a tota la família

Llibres de literatura infantil i juvenil que han saltat a la gran pantalla


  • Comparteix:

Fotograma de la pel·lícula

Fotograma de la pel·lícula "Pinotxo" de Matteo Garrone / Foto: Google

Per què triar entre el llibre o la pel·lícula podent gaudir dels dos? La literatura sempre ha estat una de les fonts d'inspiració més grans per al cinema i amb motiu de la Diada de Sant Jordi, el periodista i escriptor santcugatenc Joan Ramon Armadàs, director de la revista digital El Cinèfil, ens recomana sis llibres de literatura infantil i juvenil, que alhora tenen la seva adaptació cinematogràfica.

ESCOLTA-HO

A partir de 3 anys
Portada i fotograma
Portada i fotograma

  • 'El cargol i la balena' (Filmin)

  • El relat de l'escriptora anglesa Julia Donaldson, es va estrenar el febrer passat en forma de pel·lícula. La història presenta a un cargol i una balena, dos animals molt diferents que, a priori, no haurien de ser amics, però que poc a poc aniran forjant una tendra relació d'amistat. Una història que agradarà tant a grans com a petits i que, a més, és una bona eina per conscienciar els infants sobre el respecte que hem de tenir a la Terra.

    A partir de 7 anys
    Portada i fotograma
    Portada i fotograma

  • 'Pinotxo' (Movistar Plus)

  • La pel·lícula de Pinotxo de l'any 2019, protagonitzada per Roberto Beningi en el paper de Geppetto, és l’adaptació del clàssic relat de l'autor italià Carlo Collodi. La pel·lícula, dirigida per Matteo Garrone, és molt fidel a la història original, una narració bastant dura que poc té a veure amb l'adaptació que va fer Disney l'any 1940. Geppetto és un avi que fabrica un titella de fusta anomenat Pinotxo que cobrarà vida. Tot i ser una pel·lícula per a nens i nenes, té una atmosfera bastant fosca i en molts moments es deixa entreveure fins a on pot arribar la crueltat humana.

    A partir d'11 anys
    Portada i fotograma
    Portada i fotograma

  • 'Harry Potter' (HBO)

  • Si hi ha una saga literària amb adaptació cinematogràfica coneguda mundialment, aquesta és Harry Potter. El primer llibre, Harry Potter i la pedra filosofal, es va publicar l'any 1997 i és un dels més venuts a la història. En total són set exemplars de l'escriptora anglesa J.K. Rowling que, posteriorment, han tingut la seva versió en forma de pel·lícula. La saga comença amb la presentació de Harry Potter, un nen que amb 11 anys descobreix que és mag. A partir d'aquí iniciarà els seus estudis al col·legi de màgia Hogwarts, on l'esperen milers d'aventures i perills.

    A partir de 10 anys
    Portada i fotograma
    Portada i fotograma

  • 'El viatge de Chihiro' (Netflix)

  • L'estudi Ghibli és, per a qui no ho sàpiga, l'equivalent japonès de Disney. Un estudi d'animació que va néixer als anys 80 i que des de llavors no ha parat de crear pel·lícules que han tingut un gran èxit. Aquesta llista de pel·lícules, majoritàriament basades en relats japonesos, és molt llarga. Alguns dels seus títols més famosos són: 'El record de Marnie', 'Kiki, l'aprenent de bruixa', 'El castell ambulant' i 'El viatge de Chihiro'. Aquesta última, que va guanyar l'Òscar l'any 2002 com a millor llargmetratge d'animació, tracta sobre Chihiro, una nena que viatja amb els seus pares a un món fantàstic... Si voleu saber més haureu d'anar a Netflix, on es poden trobar totes les pel·lícules de Ghibli.

    A partir de 10 anys
    Portada i fotograma
    Portada i fotograma

  • 'La història interminable' (Netflix i Filmin)

  • Segur que tant el llibre com la pel·lícula de "La història interminable" són coneguts per la majoria de pares i mares. Una història que explica la lluita de Bastian, el protagonista, per salvar el Regne de la Fantasia. La pel·lícula, estrenada l'any 1984, és el clar exemple de què és possible que una producció antiga amb uns efectes especials limitats, aguanti fins el dia d'avui gràcies a la seva trama.

    A partir de 9 anys
    Portada i fotograma
    Portada i fotograma

  • 'Charlie i la fàbrica de xocolata' (Movistar Plus)

  • El llibre de Roald Dahl és un altre clàssic que ha tingut diferents adaptacions al cinema. La història comença presentant-nos en Charlie, un nen de família pobra que guanya un premi per fer una visita a la fàbrica de xocolata de Willy Wonka. El dia de la visita, acompanyaran al Charlie diversos nens de diferents parts del món que també han guanyat aquest premi. Tots junts descobriran els secrets que amaga la fàbrica i els seus treballadors. L'adaptació cinematogràfica de 2005 de Tim Burton és una espectacular obra visual que encanta a tots els nens per la seva extravagància.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.