La façana sud del Monestir de Sant Cugat recupera la llum i color de fa 400 anys

Amb la instal·lació dels vitralls acaba la restauració de la façana sud del conjunt monumental


  • Comparteix:

La façana sud de l'església del Monestir recorda, més que mai, a com era fa quatre segles. Els finestrals gòtics d'aquesta part del conjunt monumental, construïda als volts dels segles XIII i XIV, recuperen els vitralls com els que tenien al segle XVIII. Es dona així per acabat el procés de restauració d'aquesta façana, engegat l'any 2019 i que es va aturar arran de la pandèmia. Els nous vidres s'han inaugurat aquest dilluns, amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Cugat. El pressupost d'aquest projecte, impulsat per l'Ajuntament en col·laboració amb el departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, ha estat de 50.533,75 euros.

Els nous vitralls, dissenyats per Anna Santolària, es basen en la tècnica clàssica, d'arrel gòtica, del vitrall de llosetes diaprades (peces en forma de rombe de vidre bufat i emplomades), amb dues solucions segons l'emplaçament dins del finestral: a les obertures verticals (llancetes) són incolores amb textura que matisa la transparència, un fet que permet mantenir les parets de les capelles barroques en segon terme, i així poder-les veure. A les traceries (la part superior de les llancetes) es trenca la geometria rígida del rombe i té dos tons de color, blau i vermell, inspirant-se en la vitralleria característica del gòtic. Les vidrieres s'han fet seguint tècniques d'arrel medieval amb formalització contemporània.

Per a Santolària, aquest projecte li ha permès desfermar la seva part més creativa: "És un projecte de creació de gran magnitut que t'empeny a mostrar la teva part més creativa perquè tens un full en blanc de gran qualitat i amb una visibilitat enorme, però a la vegada t'has de contenir perquè és part del Monestir de Sant Cugat".

Per a l'alcaldessa, Mireia Ingla, aquesta ha estat la culminació d'un "pas més en la preservació d'aquesta joia", en referència al Monestir, un espai que és "testimoni" d'allò que passa a Sant Cugat. Per a Ingla, malgrat que considera la ciutat un "referent en modernitat", accions com aquestes serveixen perquè "no oblidem el passat".




Anna Santolària

És un projecte de creació de gran magnitut que t'empeny a mostrar la teva part més creativa perquè tens un full en blanc de gran qualitat i amb una visibilitat enorme, però a la vegada t'has de contenir perquè és part del Monestir de Sant Cugat.

Mireia Ingla

La ciutat ha crescut exponencialment, però sempre amb el testimoni del Monestir. Quan mires el futur estàs obligat a preservar i estimar aquesta vinculació amb Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.