Xavier Escura s'apropa al món dels càtars des del rigor històric amb la novel·la 'Les dames del foc'


  • Comparteix:

L'autor confessa la seva passió pel catarisme i l'art romànic

L'autor confessa la seva passió pel catarisme i l'art romànic

La tragèdia occitana i l'extermini dels càtars centren la primera novel·la de l'historiador santcugatenc Xavier Escura, que s'ha presentat aquest dimarts al Cafè Auditori de la nostra ciutat. Sota el títol de 'Les dames del foc', el llibre fa una crònica exhaustiva i rigorosa del món càtar i de la seva desaparició.

'Les dames del foc', editat per Proa i que va sortir al carrer el passat mes d'octubre, és un testimoni d'excepció de la tragèdia occitana i de l'extermini càtar. L'autor de les memòries que conformen el llibre és Pere Roger de Mirapeis, cap militar de Montsegur i supervivent de la batalla de Muret. El guerrer explica en primera persona, a través d'un text testimonial, els seus records de les batalles, amb l'ajut de la crònica inacabada d'Esclarmonda de Foix.

Amb aquest llibre, Xavier Escura ha volgut omplir el buit que, segons ha dit, existia en la bibliografia literària sobre el món dels càtars i aportar un document rigorós i complet, en forma de novel·la, sobre l'epopeia dels càtars.

Xavier Escura

Totes les novel·les que havia llegit fins ara tocaven el tema dels càtars només d'esbiaix. En canvi, jo he agafat el toro per les banyes i he fet jugar els personatges centrals que van protagonitzar l'epopeia càtara.


A partir de la visió dels vençuts, Xavier Escura repassa tota l'epopeia dels càtars, en un hàbil encreuament d'història i ficció, amb el rerafons del terror de la Inquisició. Tot plegat es resol en el dramàtic setge de Montsegur, on abans de cloure's amb l'holocaust càtar, es propicia la revelació de l'enigma del Sant Grial, l'autèntic tresor secret dels càtars.

L'editor de Proa, Isidor Cònsul, ha destacat el gran coneixement de Xavier Escura sobre el món dels càtars, que converteixen aquesta novel·la en una obra rigorosa i ben documentada des del punt de vista històric.

Isidor Cònsul

Xavier Escura treu partit d'allò que ell coneix més, el món dels càtars i d'Occitània, i ho planteja en forma de novel·la. S'inventa uns quants personatges de ficció, però la resta és d'una solidesa històrica fantàstica.


A banda de 'Les dames del foc', Xavier Escura ha publicat la col·lecció de narrativa històrica il·lustrada 'Temps d'espases' i ha escrit diverses obres d'assaig històric com ara 'Crònica dels càtars', 'Càtars i trobadors', 'Els sentiments i les raons de les nacions' i 'Els mites de Muret i Montsegur'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.