El PP recorrerà al Tribunal Constitucional el retorn a Catalunya dels 'papers de Salamanca'


  • Comparteix:

La Comissió de la Dignitat creu que aquesta reacció del PP era previsible, donat el seu profund malestar pel retorn dels arxius

La Comissió de la Dignitat creu que aquesta reacció del PP era previsible, donat el seu profund malestar pel retorn dels arxius

El Partit Popular vol portar al Tribunal Constitucional la tramitació al Congrés del projecte de llei de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents incautats durant la Guerra Civil perquè considera que han faltat informes preceptius. Des de la Comissió de la Dignitat la mesura anunciada pels populars s'entèn com la 'crònica de la reacció anunciada' d'una força històricament poc confrontada amb el franquisme.

Després que la Mesa del Congrés rebutgés l'últim escrit del PP per intentar aturar el retorn a Catalunya dels 'papers de Salamanca', el portaveu popular Eduardo Zaplana ha anunciat que el seu partit recorrerà davant el Tribunal Constitucional el projecte de llei perquè considera que hi ha 'multitud' d'informes contraris al projecte. Per Antoni Strubell, coordinador de la Comissió de la Dignitat, era de preveure que el PP aprofités totes les oportunitats per maquillar el seu profund malestar, però confia que els populars no podran obstaculitzar els camins de la justícia.

Toni Strubell

És una mica ridícul que parlin d'això ara perquè un ressort davant el Tribunal Constitucional no es pot fer fins que la lleino s'aprocvi i encara no està aprovada, per tant, la situació és una mica estranya.


Pels populars, han faltat estudis preceptius i el text no hauria d'iniciar el seu tràmit parlamentari fins que el govern no demani informes a la Junta Superior d'Arxius i al Patronat de l'Arxiu General de la Guerra Civil, i consideren que si l'executiu no ho ha fet és per por a què les conclusions siguin contràries als seus plans.

Per a la Comissió de la Dignitat, es tracta d'un altre intent a la desesperda del PP, com la demanda civil que ha interposat l'Ajuntament de Salamanca per evitar 'in extremis' el retorn dels papers a Catalunya. A més, per Antoni Strubell no es pot parlar d'una denúncia davant el Tribunal Constitucional fins que la llei no sigui aprovada per les Corts Generals.

Toni Strubell

És la crònica d'una reacció anunciadaperquè ja en el seu moment la gent del PP van dir que procedirien a aquesta mena d'intents per impedir el retorn.


Recordem que està previst que els papers arribin a l'ANC, ubicat a la nostra ciutat, abans de final d'any, després que el Consell de Ministres aprovés el passat 15 de maig l'avantprojecte de llei. El text ha d'anar ara al Congrés dels Diputats, on es debatrà i votarà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.