La vintena edició de la UNIPAU arrenca avui amb l'objectiu de reflexionar sobre els reptes per la pau al segle XXI


  • Comparteix:

El professor de Ciència Política Carlos Taibo pronunciarà la primera de les conferències

El professor de Ciència Política Carlos Taibo pronunciarà la primera de les conferències

Una xerrada a càrrec del professor de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Madrid, Carlos Taibo, donarà aquesta tarda el tret de sortida a la vintena edició de la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU). Sota el títol de 'Reptes per la Pau al segle XXI. Esperances i frustracions després de la Guerra Freda', l'edició d'enguany, que reunirà més de 30 ponents, pretén difondre la cultura de la pau i ser un punt de reflexió per entendre què ha passat al món en les darreres dues dècades.

Amb motiu de la commemoració del seu vintè aniversari, el programa d'aquesta edició de la UNIPAU, que s'allargarà fins dimecres vinent, pren un caire molt especial. El seminari d'estiu es divideix en sis blocs temàtics, un per dia, que analitzaran els principals canvis sorgits en l'escena internacional d'ençà de la caiguda del mur de Berlín.

L'objectiu fonamental del seminari d'enguany és difondre la cultura de la pau. Amb aquesta intenció, el president de la UNIPAU, Arcadi Oliveras, ha volgut aclarir que no es tracta de fer memòria sinó de trobar perspectives de futur.

Arcadi Oliveras

És un programa una mica recopilatori i un programa, alhora, de futur.Però no amb ganes de fer memòria, sinó sobretot amb ganes de veure perspectives de futur. Els grans temes que han ocupat els programes dels darrers vint anys des d'una perspetiva atual i, sobretot, de futur.


A més d'Arcadi Oliveres, el seminari comptarà amb la presència de reconeguts experts en matèria internacional com el professor de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Madrid, CarlosTaibo, el professor d'Economia Aplicada de la Universitat de Saragossa i Memorial Joan XXIII per la Pau, Pedro Arrojo, l'ambaixador d'Espanya a la UNESCO, José Maria Ridao, o el Premi Nobel de la Pau i president honorífic de la Universitat Internacional de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel, que serà el responsable de clausurar el seminari.

La fi de la Guerra Freda i el consens de Washington, així com les conseqüències que aquests fets han provocat en l'esquerra mundial seran les protagonistes de la primera jornada del seminari. El segon bloc, titulat 'La lluita pels drets humans', repassarà l'estat d'aquests al món, així com els fenòmens de les migracions i el deute extern. Diumenge 17 s'inaugurarà un nou bloc, centrat a conèixer els nous reptes dels moviments per la pau i les seves vies d'acció. El quart apartat del programa estarà dedicat a la sostenibilitat i a descobrir com la gestió dels recursos pot provocar conflictes. El penúltim bloc, programat per dimarts 19, girarà al voltant del paper de la dona en el desenvolupament i la seva presència en moviments feministes i per la pau. I el sisè i últim bloc, que se celebrarà dimecres 20 de juliol, servirà per apuntar quines propostes es plantegen a nivell internacional per tal de garantir la pau.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.