L'autor del llibre 'La Constitució catalana de l'Havana' reivindica la vigència del text


  • Comparteix:

La presentació del llibre ha tingut lloc a l'ANC

La presentació del llibre ha tingut lloc a l'ANC

Reivindicar la Constitució catalana de l'Havana com a màxima aspiració del catalanisme i subratllar-ne la seva vigència. Aquestes són dues de les conclusions a què s'ha arribat en la presentació de llibre 'La Constitució catalana de l'Havana' que ha tingut lloc aquest dilluns a l'Arxiu Nacional. El seu autor, Joan Maria Farran, destaca la tasca dels casals catalans arreu del món.

L'assemblea constituent del separatisme català va aprovar la Constitució de Catalunya l’octubre de 1928 a l'Havana (Cuba), on hi havia una nombrosa colònia catalana. El text constituent definia Catalunya com una república independent basada en els principis de la democràcia liberal. A més, s'hi establia el vot universal, la igualtat entre home i dona, un parlament unicameral, l’abolició de les províncies, la instauració de consells comarcals i l'estelada com a bandera oficial.

En aquest procés, es va refermar Francesc Macià com a cap del moviment de l'independentisme català. Anys després, la Constitució catalana de l'Havana va quedar en paper mullat quan el 14 d'abril de 1931 Macià va proclamar la República Catalana que desembocaria en un estatut d’autonomia.

L'autor del llibre 'La Constitució catalana de l'Havana' i vicepresident del Casal Català de Cuba, Joan Maria Farran, destaca que el text recull l'aspiració màxima del catalanisme.

Joan Maria Farran

Aquest text constituent de l'Havana és la màxima aspiració del catalanisme.


La presentació de llibre també ha servit per donar a conèixer les vinculacions històriques entre Catalunya i Cuba, i la tasca que porten a terme els casals catalans arreu del món,

El delegat dels casals catalans a Cuba, Andreu Navarro, ha destacat la feina de les comunitats exteriors catalanes arreu del món.

Andreu Navarro

La Catalunya interior no és conscient de la tasca de catalanitat que porten a terme els casals catalans arreu del món.


A la presentació de llibre, també hi han intervingut el secretari de Cooperació Exterior, Albert Royo; la tinenta de Cultura, Àngels Solé, i el professor de Dret de la UOC, Ramon Sargatal. Amics de la Unesco, l'Arxiu Nacional de Catalunya, Òmnium Cultural, l'Ateneu, l'Aula d'Extensió Universitària de la Gent Gran i el Club Muntanyenc han organitzat la presentació de l'obra,



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.