Borja de Riquer repassa els reptes i els errors de la Segona República


  • Comparteix:

La política de contenció pressupostària dels primers governs republicans va ser un dels principals errors de la Segona República. Així ho ha dit el catedràtic de la Universitat Autonòma de Barcelona (UAB) Borja de Riquer en la conferència 'Reptes de la Segona República', on ha parlat dels 5 gran reptes socials, polítics i ideològics que van haver d'afrontar els polítics de 1931.

Aquests grans problemes es van intentar resoldre en l'Espanya dels anys 30, però el fracàs dels dirigents polítics va desembocar en la guerra civil. Un dels més importants va ser, segons Borja de Riquer, l'intent d'establir un sistema democràtic en una Europa on la democràcia reculava any rera any.

Borja de Riquer

El gran repte va ser el de crear un sistema democràtic, el crear una cultura cívica d'acceptació de les regles del joc i de tolerància vers l'adversari.


Els altres reptes que ha posat damunt la taula Borja de Riquer són la necessitat que tenia el règim republicà d'igualar les diferències socials, la separació Esglèsia-Estat, supeditar l'exèrcit a la classe política i resoldre l'encaix de Catalunya. Reptes que es van haver d'ajornar fins després de la mort de Franco.

Borja de Riquer ha subratllat, però, la manca d'habilitat dels que van dirigir la política pressupostària després de la Segona República. Per al catedràtic, la contenció de la despesa que es va practicar va ser totalment contraproduent per a la consolidació del règim.

Borja de Riquer

La política pressupostària dels primers governs republicans va frustrar l'esperança de molta gent.


La conferència de Borja de Riquer s'emmarca dins del cicle de conferències que s'estan fent a l'entorn de l'exposició 'Aurora, temps de República, 1931-1939' que es pot visitar fins el 12 de novembre a la Casa Aymat.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.