Rafael Grasa destaca el paper de la societat civil en la resolució dels conflictes


  • Comparteix:

La solució dels conflictes arriba quan les dues parts es troben en un 'carreró sense sortida' i busquen solucions. Així ho ha remarcat el professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Rafael Grasa, durant la seva ponència a la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). Sota el títol 'Lliçons de processos de Pau en clau comparada', Grasa ha fet un repàs de diferents conflictes recents i com aquests han arribat o poden arribar a la pau.

Rafael Grasa ha fet una anàlisi de les situacions de conflicte i els processos de pau a partir del contrast de diferents casos com el de Guatemala, el Salvador i el d'Irlanda del Nord, entre d'altres.

Grasa ha remarcat que en tot conflicte arriba un moment que les dues parts no se senten bé amb la situació i recuperen solucions que ja s'havien plantejat però que no s'havien contemplat.

Rafael Grasa

Quan els mitjans habituals estan bloquejats i les parts estàn en una situació incòmoda, en carrerons sense sortida perjudicials per les parts.


Un cop s'ha arribat a aquest punt cal un lideratge i un nou marc per actuar. Grasa ha destacat també la importància que té la societat civil en la resolució final del conflicte i ha advertit que la fi del conflicte no arriba amb la signatura de la pau i que hi ha d'haver una pau sostinguda per arribar a la resolució final.

Rafael Grasa és doctor en Filosofia i actualment és professor titular de Relacions Internacionals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.