Els participants en el debat de la Setmana de Santa Llúcia animen els joves a revitalizar el català


  • Comparteix:

L'alcalde Recoder ha estat l'encarregat de moderar el debat, que s'ha celerat al Teatre-auditori

L'alcalde Recoder ha estat l'encarregat de moderar el debat, que s'ha celerat al Teatre-auditori

Els joves s'han de convertir en els soldats d'un exèrcit destinat a recuperar i revitalitzar la llengua catalana, desprestigiada i malferida, després de la dictadura franquista. Així s'ha posat de manifest en el debat entre escriptors i escolars, organitzat per l'Ajuntament i Òmnium Cultural amb motiu de la celebració a la ciutat de la Nit de Santa Llúcia, aquest divendres.

El debat ha servit per fer un repàs, davant uns 200 estudiants de secundària, de l'estat de la llengua catalana en temps del franquisme, la transició i l'actual democràcia. Segons ha explicat l'escriptor Baltasar Porcel, Catalunya ha patit un genocidi cultural que ha deixat petja i que, lamentablement, encara arrosseguem.

Baltasar Porcel

L'Estat franquiste va cometre un genocidi cultural amb Catalunya


Segons Isabel Clara Simó, la nostra llengua es troba en un estat d'agonia que ha de lluitar per mirar de sobreviure a les pressions que el govern de Madrid infligeix al català perquè no tingui projecció literària ni reconeixement a la Unió Europea. Segons l'escriptora la independència dels Països Catalans resoldria molts dels mals que patim:

Isabel Clara Simó

Si tinguessim la independència tindriem una situació internacional més bona


L'historiador Josep Maria Soler i Sabater ha exhortat els estudiants a ser els soldats de l'exèrcit simbòlic que ha de dur-nos la revitalització de la nostra llengua. L'historiador creu que només els parlants poden salvar el català:

Josep Maria Soler i Sabater

Vosaltres formeu part del millor exèrcit del món, que és l'exèrcit cultural


El debat, que ha estat moderat per l'alcalde Recoder i ha comptat també amb el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, s'ha obert i s'ha tancat amb versos de Salvador Espriu i Joan Oliver.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.