El Claustre del Monestir acull una xerrada sobre la vida de les dones a les presons franquistes


  • Comparteix:

Transmetre la veritat de la memòria perduda és el que pretén la conferència 'Les dones a les presons franquistes i els seus fills' que se celebrarà aquest divendres al Claustre del Monestir. La xerrada, organitzada per Atena Dones, és un recordatori de la brutalitat física i psicològica que van patir les preses polítiques del franquisme.

El professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Ricard Vinyes, serà l'encarregat d'explicar les vivències d'aquestes dones que van viure i patir de prop les conseqüències de la Guerra Civil. La conferència es basa en el llibre 'Irredentas' que Vinyes va publicar per recordar la memòria dels vençuts. Una de les responsables d'Atena Dones, Carme Larraburu, explica la importància de no oblidar el passat:

Carme Larraburu

Fem una història del que va ser la vida de moltes avantpasades nostres


La xerrada vol centrar-se en com es va tractar a les dones a les presons franquistes. Se les va allunyar dels fills i van rebre un tracte indesitjable. Aquestes conclusions es basen en estudis psicològics i psiquiàtrics de la dictadura. Larraburu admira l'enteresa d'aquestes dones:

Carme Larraburu

Hem pensat que és bo recordar que ha existit una època no llunyana d'una sèrie de dones que han passat moltes dificultats


En el llibre de Vinyes s'expliquen casos com el de la intel·lectual Matilde Landa, que va morir en una presó de Mallorca després de patir 'el xantatge moral de batejar-se a canvi que les seves companyes rebessin més bon tracte'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.